Hlavní obsah

Tejc chce zamezit souběhu více funkcí politiků

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc chce zabránit tomu, aby politici zastávali více vrcholných funkcí zároveň. Jeden člověk by například neměl být poslancem a hejtmanem dohromady, nastínil v pondělí. To je přitom případ jeho spolustraníka Michala Haška, který zastává řadu funkcí včetně poslance a hejtmana Jihomoravského kraje.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

"Z hlediska Sněmovny nechci, aby do budoucna bylo možné mít dvě funkce, například primátora či hejtmana a poslance. Lze skloubit například místostarostu malého města a poslance, ale vyšší funkce ne. Chápu souběh funkcí třeba dva nebo tři měsíce, než doběhne volební období, ale víc ne," řekl Tejc.

O myšlence chce hovořit na březnovém sjezdu ČSSD. Pokud získá ve straně podporu, chce návrh přeložit Poslanecké sněmovně jako novelu zákona. Návrh zdůvodnil Tejc například tím, aby politici měli dostatek času na práci, kterou musí dělat.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek je poslancem od roku 2002, funkci hejtmana na jihu Moravy vykonává poslední čtyři roky a obhájil ji i v letošních volbách. "Pro parlamentní komory vidím jako přínosné, když mají kontakt s regionální či komunální politikou například prostřednictvím primátorů či hejtmanů," komentoval Tejcův návrh Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám