Hlavní obsah

Změny jsou nedostatečné, komentoval Klaus kongres ODS

Prezident Václav Klaus, který je nyní v Laosu na summitu ASEM, komentoval pro Novinky víkendový kongres ODS. Uvedl, že se mu provedené změny zdají nedostatečné.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Z toho, co vím, se musím ptát, zda změny, které byly na tomto kongresu provedeny, jsou dostatečné. Tuto otázku si klást musím. A moje odpověď je 'nevím'. Na první pohled se mi to jako dostatečné nezdá,“ řekl Klaus Novinkám.

Doplnil, že kongres na dálku příliš detailně nesledoval.

Klaus poslal na kongres ODS zdravici, kterou na místě přečetl kancléř Jiří Weigl. Prezident mj. napsal: "Situace v ODS mi lhostejná není, ale nemíním Vám dávat jakékoli rady či doporučení. K tomu nemám sebemenší oprávnění. Navíc vím, že mnozí z Vás si jsou hloubky současného problému ODS dobře vědomi. Věřím proto, že Váš dnešní kongres nebude promarněn. Je v této chvíli pouze na Vás, zda naleznete dostatek síly a odvahy k závažným rozhodnutím. Zda bude toto Vaše rokování znamenat pozitivní bod obratu."

Prezident je v Laosu od soboty, vrátit by se měl ve středu. Během návštěvy se zúčastní kongresu ASEM. V úterý by se měl také sejít s laoským prezidentem Choummaly Sayasonem.

Nečas obhájil post předsedy

Stranický kongres ODS probíhal o víkendu v Brně. Stávající předseda strany na něm obhájil post předsedy. Prvním místopředsedou byl zvolen ministr Martin Kuba, řadovými místopředsedy zvolili delegáti Jiřího Pospíšila, Pavla Blažka, Tomáše Chalupu a Miroslavu Němcovou.

Na přetřes přišla i otázka poslanců vystupujících proti daňovým změnám. Ivan Fuksa, který se řadí k těmto „rebelům“ a jako jediný vyzval Nečase ve volbě předsedy ODS, uvedl, že chce o daňovém balíčku nadále jednat. "Nechceme pád vlády, nechceme předčasné volby, ale nechceme ani zvyšování DPH," zopakoval Fuksa.

Reklama

Výběr článků

Načítám