Hlavní obsah

Akademie věd má přijít o půl miliardy, vědci varují před omezením výzkumu

Praha

Vědci odmítají nový návrh rozpočtu, Akademie věd (AV) by podle něj měla příští rok přijít ve srovnání s letošním o víc než půl miliardy korun, tedy asi 13 procent svého rozpočtu. Předsednictvo akademické rady AV zároveň upozornilo, že celkové snížení výdajů státu na vědu má přesáhnout deset procent. Takové škrty by podle něho vedly k zásadnímu omezení výzkumu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Stagnace celkových výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace od roku 2011 a jejich nyní navrhované snížení pro rok 2013 o více než deset procent povedou k omezení činností ve výzkumu a vývoji a k poklesu počtu výzkumných pracovníků zejména v Akademii věd a na vysokých školách," varovali akademici. S takovým omezením zásadně nesouhlasí.

Podle vládního materiálu by celkové výdaje na vědu měly v roce 2013 klesnout o 2,7 miliardy a v roce 2014 a 2015 pak dále každoročně klesat o 2,5 miliardy.

Vědci věští skokovou změnu kvality

Akademie prý zatím škrty zvládala díky slučování a omezování některých pracovišť a odkládání nákupu přístrojů. Pro příští rok by ale měla akademie od státu dostat 3,9 miliardy korun, což je o 584 miliónů méně než letos a například oproti roku 2009 to znamená snížení o 1,1 miliardy. "Navržené další snížení rozpočtu už povede ke skokové změně v kvalitě a objemu výzkumné činnosti Akademie věd ČR a ke ztrátě konkurenceschopnosti," obávají se vědci.

Nelíbí se jim ani to, že by snižování mělo akademii zasáhnout víc než ostatní výzkumná pracoviště. "Akademie věd je v ČR nejproduktivnější institucí ve výzkumu a vývoji," tvrdí.

Nový návrh státního rozpočtu, který v pondělí odpoledne projedná vláda, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun. Schodek 100 miliard korun zůstal zachován. Méně peněz poputuje kromě vědy také na výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám