Hlavní obsah

Zvolení Nečase a Kuby je pragmatická volba, shodují se politologové

Zvolení Petra Nečase a Martina Kuby do vedení občanských demokratů je podle politologů pragmatickým a kompromisním krokem. Někteří navíc nedávají tomuto řešení příliš dlouhou životnost. Zatím navíc není jasné, jak dopadne hlasování o daňovém balíčku, od jehož schválení se bude odvíjet budoucnost vlády.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas (vpravo) s 1. místopředsedou Martinem Kubou

Článek

"Za klíčový problém pokládám to, že je ODS opravdu pod vlivem zájmových skupin," uvedla Vladimíra Dvořáková. Kuba podle ní patří k lobbistům, kteří jsou silně propojeni s otázkou financování jaderné elektrárny Temelín. Vedení občanských demokratů pak politoložka označila za velmi slabé.

Dvořáková nevidí moc šancí, že by nově zvolené vedení vydrželo moc dlouhou dobu. Podle ní existuje v ODS dlouhodobá snaha vyvolat volby v roce 2013, ale ne na počátku roku spolu s prezidentskými volbami. Tomáš Jarmara se však domnívá, že by předčasné volby mohly být pro občanské demokraty smrtící. Právě dnešní volbu Nečase a Kuby považuje za důkaz toho, že se strana raději uchýlí ke kompromisům. "Je to spíše pragmatické řešení," uvedl.

Za ne zrovna jasnou považuje situaci v ODS Bohumil Doležal. Podle něj dostal Nečas dostatečný mandát k tomu, aby svou politiku prováděl důsledně, na druhou stranu Kuba se prezentuje jako člověk kompromisu. Uvedl, že je třeba za každou cenu dosáhnout shody v rámci ODS, i pokud jde o daňový balíček. Zároveň zdůrazňuje, že si s Nečasem rozumí, ale ne úplně ve všem. "Takže je otázka, jestli panu Nečasovi bude krýt záda, nebo se po nich šplhat," řekl Doležal.

Osud balíčku nezná nikdo

Ani jeden z politologů nedokázal odhadnout, jak dopadne jednání o daňovém balíčku. Podle Doležala se v tuto chvíli dá těžko říct, jestli to bude kompromis mezi rebely a Nečasem, na který budou muset opoziční partneři chtě nechtě přistoupit, nebo jestli Nečas bude stát na svém, aby posílil svou pozici ve vedení strany. Podle Dvořákové záleží na tom, zda politici chtějí vyvolat krizi v době prezidentských voleb.

Nespokojení poslanci ODS hodlají podle Ivana Fuksy s vedením strany příští týden ve Sněmovně dál vyjednávat o daňovém balíčku a míní, že po víkendovém kongresu mají pro svůj postoj silný mandát. Fuksa řekl, že nechce pád vlády, předčasné volby, ale ani zvýšení daní.

Nové vedení ODS
předsedaPetr Nečas
1. místopředsedaMartin Kuba
místopředsedovéJiří Pospíšil, Tomáš Chalupa, Miroslava Němcová, Pavel Blažek
zdroj: ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám