Hlavní obsah

Fuksa bude kandidovat na předsedu ODS proti Nečasovi, cítí podporu

– Brno • Aktualizováno
Novinky, jov

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa na kongresu ODS v noci na neděli oznámil, že se postaví Petru Nečasovi v boji o post předsedy ODS. Šéf strany se bude volit v neděli dopoledne. Fuksa patří k šestici rebelujících poslanců. V České televizi v neděli dopoledne řekl, že cítí podporu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

"Rozhodl jsem se tu hozenou rukavici, která se tady neustále zmiňovala na sobotním jednání, zvednout," řekl Fuksa. Na kongresu v té době bylo už jen několik málo účastníků. Většina už ze sálu odjela.

Nečas podle Fuksy "natlačil" poslance ODS do slepé uličky, protože mají v jednom balíčku hlasovat o zvýšení daní i důvěře vládě.

V ČT Fuksa dopoledne řekl, že jeho kandidatura vyplynula z toho, co slyšel v sobotu na kongresu. "Zaznívala tu spousta příspěvků, které volaly po změně v ODS, konkurence je zdravá," vysvětlil Fuksa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa (vlevo) se vítá s Borisem Šťastným

Doplnil, že kdyby necítil šanci uspět, tak by do volby nešel. Řekl, že pokud by se stal předsedou strany, jednal by s koaličními stranami. Nechtěl zatím spekulovat o tom, zda by usiloval i o post premiéra.

Nynější předseda vlády Petr Nečas v sobotu v úvodním projevu na kongresu řekl, že pokud by někdo na kongresu kandidovat pro němu, považoval by to za puč.

Kongres v neděli začal v deset hodin dopoledne, volba předsedy bude tajná.

Největším favoritem na post prvního místopředsedy je ministr průmyslu Martin Kuba.

Tluchoř: v koalici můžeme být i bez Nečase

Petr Tluchoř, který k rebelům taktéž patří, krátce před Fuksovým oznámením uvedl, že ODS může v koalici být i bez Nečase.

„Spor o balíček ani případná změna premiéra nejsou důvodem pro předčasné volby. Koalice může klidně žít i bez Petra Nečase,“ prohlásil Tluchoř v pozdních večerních hodinách na kongresu ODS. Zároveň vyzval, aby delegáti zvolili v neděli silného stranického lídra.

Připomněl, že pod Nečasovým vedením strana žádné volby nevyhrála.

ODS se musí podle Tluchoře přestat bát. A to i situace, kdyby Nečas skončil. „Musíme se přestat bát, co strašného se stane, když odejde předseda,“ poznamenal. Občanští demokraté se nemají bát ani TOP 09. „Musíme se přestat bát, co bude dělat TOP 09,“ řekl Tluchoř. Ke slovu se dostal až pozdě večer, sál už byl poloprázdný.

S prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem se podle něj dá jednat. „Dobře chápe realitu,“ ocenil Kalouska. Tluchoř také vyzval, aby se občanští demokraté přestali navzájem strašit, obviňovat a mrskat.

Reklama

Výběr článků

Načítám