Hlavní obsah

ODS na kongresu dál řeší svou budoucnost

Novinky, jas

Odpolední program kongresu ODS pokračoval vystoupeními dalších řečníků z řad místopředsedů, poslanců i řadových delegátů. Alexandr Vondra oznámil, že nebude obhajovat místopředsednický post, Ivan Fuksa naopak představil pozice rebelů, kteří odmítají podpořit zvyšování DPH, které obsahuje vládní stabilizační balíček.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Delegáti kongresu ODS

Článek

„Skáčeme (Miroslavu) Kalouskovi na špek,“ uvedl Fuksa, který podrobil kritice jednotlivá opatření balíčku, byť uznal, že je připraven je vyjma změn DPH podpořit. Fuksa zároveň vyzval Kalouska, aby našel v rozpočtu 16 miliard a opustil plán na zvýšení daní.

Jedinou šancí ke schválení balíčku je podle Fuksy jeho přijetí bez zvyšování DPH.

Fuksův předřečník Bohuslav Svoboda přirovnal ODS k pacientovi na jednotce intenzivní péče, který potřebuje transfúzi čerstvé krve. Jinak mu podle primátora "bleděmodré Prahy" hrozí totální ztráta důvěryhodnosti.

Vládnout je těžké, připomněl na kongresu Langer

Na kongresu vystoupil i někdejší čelný představitel ODS Ivan Langer, který zdůraznil, že vystupuje jako řadový člen. "Vládnout je těžké, já to zažil a již to nikdy zažít nechci," dodal Langer s tím, že mu to nikdo nevěří. Následně sám sebe označil za "starou vykopávku".

Podle Langera má ODS na kongresu dokázat voličům, že pochopila jejich vzkaz z krajských voleb. ODS by podle něj měla hájit své voliče a jejich zájmy. A voliči by to měli vědět.

Podle dalšího z rebelů Petra Tluchoře by měl předseda ODS Petr Nečas vedle přiznání chyb vyvodit i odpovědnost. "Petr Nečas udělal první krok a uznal své chyby, teď by měl udělat druhý krok a převzít za ně odpovědnost," citovala jej ČTK.

Rovněž vystoupení se vesměs točila kolem neúspěchu strany v nedávných krajských volbách i potřebách změn, které by občanským demokratům zlepšily reputaci v očích voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám