Hlavní obsah

Silnou ODS by ceremoniář a kladeč věnců neohrozil, řekl Topolánek

– Brno • Aktualizováno

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na kongresu ODS potvrdil, jak dobrý je řečník. Hýřil glosami na situaci ve straně, na Petra Nečase i Václava Klause. Slabost strany dokládá podle něj to, že ji může ohrozit "ceremoniář a kladeč věnců." Topolánek dokonce básnil. Směrem k rebelům pak řekl, že pokládat vlastní vládu je zhůvěřilost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek na volebním kongresu ODS, který se konal 3. listopadu 2012 v Brně.

Článek

„Silnou ODS by ceremoniář a kladeč věnců neohrozil,“ řekl Topolánek ke vztahům ODS a prezidenta Václava Klause, který podle něj dokázal vytvořit z trafiky na Hradě mocenské centrum.

ODS je podle něj potápějící se a značka nepřežije. "Václav Klaus nikam nekandiduje, nebude si přece kupovat lístek na Titanic," řekl Topolánek s tím, že ani on nestojí o to být čestným předsedou.

Kongres má podle Topolánka ústřední téma, kterým je právě „záchrana značky“. „Řítíme se k hranici volitelnosti,“ připomněl Topolánek sestupný trend výsledků krajských voleb.

Zatáhneme záclonky a jedeme dál

Expředseda kritizoval, že strana nemá žádné voliče a nedělá nic pro to, aby tuto situaci zlepšila, a spěje k zániku. Přednesl dokonce čtyři varianty, jak bude ODS pokračovat dál. Jen podle jedné z nich značka ODS přežije, pravděpodobnější varianta je však to, že se bude dál tvářit, že se nic neděje.

Topolánek to parafrázoval ke stojícímu vlaku na transsibiřské magistrále, v jehož kupé sedí Petr Nečas, Zbyněk Stanjura a Raduan Nwelati a radí se, co s rebely. Nwelati navrhne popravu, Stanjura vyloučení. Nečas prý zatáhne záclonku v kupé a navrhne dělat, že cesta pokračuje. Tato varianta má podle něj naději, že se opravdu stane, 50 procent.

Podle Topolánkem preferované první varianty by neměl kongres zvolit vedení na dva roky, ale pouze do období po prohraných prezidentských volbách. Zvoleno by mělo být pouze krizové vedení, klidně v čele s Nečasem, které by připravilo zásadní změny stanov, prodalo regionální sídla a dalo šanci řadovým členům. V březnu by pak byl nový kongres. Tento první scénář, který Topolánek nazval „krev, pot a slzy“, je podle něj nejméně pravděpodobným.

Další dva scénáře počítají se spojením programově blízkých stran, k čemuž však podle Topolánka schází vůle i silný vůdce.

Pokládat vládu je zhůvěřilost

Topolánek se věnoval i pozici rebelů, kteří nechtějí podpořit zvýšení daní s poukazem na program ODS.

„Pokládat vlastní vládu je zhůvěřilost,“ pronesl Topolánek k rebelům s tím, že politické mlýny melou rychleji než ty boží, a připomněl, že i jeho kabinet potopila dvojice vlastních poslanců.

Topolánek rovněž vyjádřil podporu Ivanu Fuksovi a Martinu Kubovi, i když může podle něj jít o polibek smrti.

Výroky Mirka Topolánka
Funkce čestného předsedy by mě potěšila až in memoriam, ale to by mě musela ODS přežít.
Václav Klaus taky nikam nekandiduje, nebude si přece kupovat lístek na Titanic.
Pobavila mě Petrova (premiér Petr Nečas. pozn. red) věta, že pokud se přidrzle najde jeho vyzyvatel, půjde tak trochu o puč. Tak to snad, Petře, nemáš zapotřebí.
Pokládat vlastní vládu je zhůvěřilost, nechejte tlustou nálepku zrádců těm, kterým patří. Politické mlýny melou rychleji než boží.
Podělím se s vámi o svůj pohled, v kuloárech pozdravím zbylé přátele a odjedu ze země, tedy myšleno zatím z moravské, na ten Fed Cup.
Vlak se zastavil a kupé sedí Nečas, Stanjura a Nwelati a rozmýšlí se, co budou dělat. Raduan Nwelati vytahuje šavli a křičí: „Popravíme rebely.“ Zbyněk Stanjura ho uklidňuje a navrhuje vyloučit rebely ze strany. Petr Nečas zatahuje záclonky a říká: „Oba máte pravdu, budeme dělat, že jedeme dál.“
Pokud dnes povedeme nad Srbkami dva nula (finále tenisového Fed Cupu) a vy se rozhodnete jít cestou scénáře číslo jedna, budu to pokládat za super den. Budu rád, že jsem přijel, přestože přijdu o první set. To první ale vidím i přes zdravotní problémy Petry Kvitové jako reálnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám