Hlavní obsah

LIDEM povede ženské duo Peake a Navrátilová

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Vicepremiérka Karolína Peake se v sobotu na republikovém sněmu stala předsedkyní LIDEM. Hlasovalo pro ni 68 ze 70 delegátů, dva hlasovací lístky byly neplatné. Peake byla jedinou kandidátkou na post šéfky strany, nikdo jiný se do klání nepřihlásil.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Karolína Peake na ustavujícím sněmu strany LIDEM

Článek

Delegáti vyšli vstříc Peake a zvolili jí za první místopředsedkyni poslankyni Dagmar Navrátilovou. Té vyjádřilo podporu 67 ze 70 delegátů. Nominaci na pravou ruku Peake dostali i poslanci Viktor Paggio a Jiří Rusnok, oba však odmítli.

Peake k volbě poznamenala, že je „ráda, že alespoň dva hlasy byly neplatné, protože by to jinak připomínalo volby v Severní Koreji“. "Ráda bych se pokusila navrátit důvěru lidí v politické strany. Naším cílem je vytvářet stát, který netvoří překážky, ale svobodné prostředí pro občany,“ podotkla. Vicepremiérka uvedla, že klíčové v tomto směru je „čisté právní prostředí“.

Podle Peake se strana, která má aktuálně stovku členů, musí zaměřit na budování krajské struktury. „Je těžké dostat lidi k volebním urnám a o to těžší je dostat je do politických stran. Stovka členů je základ, který vytvoří krajskou strukturu, na které se nyní musí začít pracovat,“ prohlásila.

Dobeše při chvále členů Peake vynechala

Peake prohlásila, že by za řadové místopředsedy chtěla Paggia, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a karlovarského člena LIDEM a ředitele SOU Jiřího Neumanna.

Delegáti jí však zcela nevyhověli. Jankovský dostal nejméně hlasů a tedy vypadl (41 ze 70). Největší důvěru dostal Paggio (54 hlasů), pak Neumann (53 hlasů) a Rusnok (51 hlasů).

Peake ve svém projevu zmínila i další „zajímavé osobnosti s opravdovým potenciálem“ – konkrétně poslance Jiřího Rusnoka, poslankyně Lenku Andrýsovou a Janu Suchou a jmenovala i další členy. Nezmínila se však o ministru dopravy Pavlu Dobešovi, se kterým má dlouhodobé spory a snaží se ho z resortu vystrnadit.

Na dotaz, proč se o Dobešovi nezmínila, podotkla: „Zmínila jsem celou řadu jmen a lidí, kteří ve straně jsou, a neměla jsem možnost je zmínit.“

Nečas doufá, že LIDEM bude kvalitní a spřízněný partner

Na sněm LIDEM dorazil i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten poznamenal, že všechny vládní strany jsou "poněkud ve svízelné situaci", protože poslední krajské volby koalice prohrála. „Tudíž nám sluší zpytování vlastního svědomí. K tomu vám přeji mnoho štěstí,“ řekl. LIDEM popřál mnoho štěstí do budoucna a málo vnitřních rozporů.

Zdravici poslal i premiér a šéf ODS Petr Nečas. Podle něj mají obě strany za sebou „období úspěšné spolupráce“. Předseda ODS zdůraznil, že je klíčové, aby se konsolidovaly veřejné rozpočty. „Je možné, že se naše názory na některé konkrétní politiky budou lišit, ale doufám, že se nám podaří nalézt shodu,“ nechal se slyšet s tím, že doufá, že strana bude „kvalitním a spřízněným koaličním partnerem“.

Hayek a zlatý řez

Peake při své nominační řeči uvedla, že existuje řada politických stran a řada z nich zklamala voliče svou neschopností nebo hrabivostí. „Nejde o chyby v politice, ale o chyby lidí v politice a těm se musíme vyhnout. Musíme navrátit důvěru občanů v demokracii,“ řekla s tím, že v politice chce prosazovat slušnost, respekt a férovost.

Vicepremiérka uvedla, že chce, aby se LIDEM svým stylem a programem stali alternativou pro politiky a voliče. Poukázala například na to, že partaj si zřídila transparentní účet.

Odmítla, že by liberální demokraté stáli mezi socialismem a konzervativismem, podle ní LIDEM je tzv. zlatý řez. „To je třetina délky od pravice a dvě třetiny od levice. Chceme dbát na ty, co potřebují a stavět na těch, kteří vytvářejí,“ uvedla Peake.

V proslovu si pomohla i citátem ekonoma a filosofa klasického liberalismu Friedricha Augusta von Hayeka. „Liberál si je plně vědom toho, že neznáme odpovědi na všechny otázky, a že si není jist, zda odpovědi, které zná, jsou skutečně správné, či zda dokážeme všechny odpovědi nalézt. Liberál je v jistém ohledu v podstatě skeptikem, což vyžaduje určitou skromnost ponechávající ostatním možnost usilovat o dosažení štěstí jejich vlastní cestou,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám