Hlavní obsah

Jak vyštípat Johna z výborů? Poslanci oživili dva měsíce starý plán

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Návrat šéfa Radka Johna mezi novináře, aniž by opustil funkci poslance, vyvolal bouři mezi politiky i mediálními odborníky. Nejvíc vadí, že v bezpečnostním a imunitním výboru disponuje řadou citlivých údajů, které by mohl zneužívat. John však Sněmovnu ani po mediální smršti opustit nechce. Pomohl by totiž vládní koalici, neboť jeho náhradníkem je ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z LIDEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Koaliční poslanci proto chtějí už příští týden oprášit zhruba dva měsíce starý plán, podle kterého by Sněmovna zbavila Johna členství v bezpečnostním výboru, jemuž dokonce šéfuje.

Nyní se k tomu přidal ještě úmysl vypudit Johna také z mandátového a imunitního výboru. John je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vydavatel couvl

K oživení plánu vyburcoval poslance Johnův ve středu oznámený nástup do čela investigativních novinářů vydavatelství Empresa Media, které vlastní mediální magnát Jaromír Soukup. Kvůli tomu už někteří novináři, například z časopisu Týden, ve čtvrtek dali výpověď.

Soukupovo vydavatelství ve čtvrtek po mediální bouři couvlo. Oznámilo, že John bude chystat jen televizní pořad, zatímco časopisy od něj případně budou brát jen články. John, který byl tváří pořadu Na vlastní oči na Nově, by prý mohl vytvořit podobný pořad v TV Barrandov, kterou Soukup také vlastní.

Chod redakcí časopisů Týden a Instinkt John ovlivňovat nebude, sdělil v tiskové zprávě šéfredaktor Týdne a člen představenstva vydavatelství František Nachtigall. Původně oznámil, že John bude významnou posilou coby vedoucí publicistiky, zatímco teď tvrdí, že nastoupil jen jako externista.

Změnu způsobily „emotivní reakce ze strany politiků, novinářské obce i části veřejnosti“, uvedl Nachtigall. Pokud John nabídne článek časopisům Týden a Instinkt, „bude k tomuto materiálu přistupováno stejně, jako kdyby jej napsal jakýkoli politik“.

Klasnová doufá, že výbory opustí sám

Záměru koalice vyobcovat Johna z výborů by tentokrát neměli bránit ani opoziční poslanci, kteří také Johnovo dvojí angažmá v politice a žurnalistice kritizují. Stejně jako prezident i premiér. A příliš se nelíbí ani samotným véčkařům, jejichž místopředsedkyně Kateřina Klasnová podle svých slov Právu doufá, že se John příští týden členství v obou výborech vzdá.

John v tom ale problém nevidí a ještě ve čtvrtek prohlásil, že výbory neopustí. Prý by nikdy nepoužil utajované informace, k nimž se může dostat. Ale právě tomu mnozí poslanci nevěří. Někteří z nich totiž označují Johna za toho, kdo vynášel informace z mandátového výboru z policejních spisů týkajících se stíhaných poslanců.

„Byl to Radek John, který informace vynášel a klidně si stoupnul před kamery. Je nepřijatelné, aby zůstal v obou výborech,“ řekl Právu místopředseda klubu ODS Marek Benda.

Iniciativy se chopil šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který už před dvěma měsíci na základě různých stížností na práci Johna v čele bezpečnostního výboru přišel s nápadem, aby ho Sněmovna z výboru odvolala.

Nečas: Je to víc než skandální

Ve čtvrtek Gazdík Johna vyzval ke složení mandátu. Příliš tomu ale nevěří, a proto se chce dohodnout s šéfy ostatních klubů, aby už příští týden případně Sněmovna odhlasovala Johnovo odvolání z výborů.

Za pravdu mu dávají tentokrát i šéfové klubu soc. dem. a KSČM Jeroným Tejc a Pavel Kováčik.

Tejc nicméně prohlásil: „Možná je to všechno zastírací manévr, aby se nakonec vzdal mandátu a pustil na své místo ve Sněmovně náhradníka, který podpoří vládu,“ uvedl.

Takový scénář ale odmítá Klasnová. „Je to absolutní nesmysl,“ řekla Právu s tím, že Johnovo členství ve výborech bude řešit klub. „Chci na něj apelovat, aby zvážil setrvání v těchto orgánech,“ uvedla šéfka poslanců VV.

Prezident Václav Klaus byl překvapen, že John bude pokračovat v poslanecké práci. „Přiznám se ve své nevinnosti, když mně blikla esemeska na můj mobilní telefon, že jsem si říkal, koho VV postaví, koho mají v řadě za tím, aby nastoupil na jeho místo do Sněmovny. Ve snu mě nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance,“ prohlásil prezident.

Také premiér Petr Nečas (ODS) byl zaskočen. „Je to nepřijatelné propojení médií, politiky a byznysu a je to za hranicí skandálnosti. Jediné, co může Sněmovna udělat, je odvolání Johna ze všech pozic a funkcí a samozřejmě by měl odejít ze Sněmovny,“ řekl. [celá zpráva]

A s kritikou se přidal i předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, podle kterého by John měl odstoupit z vysokých funkcí. Podle něj John bude vždycky v silném podezření, že zveřejňuje informace, které se dozvěděl v politice, z politických motivací a s politickými cíli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám