Hlavní obsah

Nečas od středočeské ODS nominaci na předsedu nezískal, utekla mu o hlas

Právo, rap, ch, ib, ada, trj
Aktualizováno

Na středočeském sněmu ODS ve čtvrtek nezískal nominaci nikdo z navržených kandidátů. Zdejší delegáti nakonec nevybrali ani jedno ze tří navržených jmen z oblastních sněmů, tedy ani Petra Nečase, ani Jiřího Pospíšila, ani Pavla Blažka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečasovi přitom nominace unikla o jeden jediný hlas, protože ze 126 možných hlasů získal ve třetím kole, do kterého postoupil sám, přesně polovinu, tedy 63. Pro zvolení bylo potřeba 64 hlasů. V prvním kole získal Nečas 45 hlasů, Blažek 27 a Pospíšil 14. V druhém kole získal Nečas 55, Blažek 33 a 38 bylo prázdných.

Ze středních Čech se přitom ozývají hlasy největších kritiků Nečasovy politiky z úst Petra Tluchoře, Ivana Fuksy nebo Marka Šnajdra. „Nikdo z nich během mé přítomnosti nevystoupil, ani nebyli přihlášeni do diskuse,“ řekl Nečas novinářům při svém odchodu z neveřejného zasedání sněmu.

Na 1. místopředsedu nominovala středočeská ODS Hynka Fajmona. Získal 60 hlasů ze 119 možných. Němcová získala jen 26 hlasů, což jí na nominaci nestačilo.

Na řadového místopředsedu zatím sněm nominoval jen Ivana Fuksu. Budou následovat další kola volby.

O tom, koho na víkendovém kongresu strany podpoří v nominacích na předsedu a místopředsedy, ve čtvrtek rozhodovaly regionální sněmy pražské, ústecké, plzeňské, středočeské a jihočeské ODS.

Nečas: Kritiku vnímám

„Debata na všech sněmech je otevřená a kritická, ODS si má co vyříkat. Vnímám kritiku vůči své osobě, je logické, že ne každý mě podporuje. Na druhé straně je významná část základny, u níž mám podporu, abych pokračoval na pozici premiéra a předsedy ODS,“ uvedl Nečas.

Na jednotlivých oblastních sněmech získal Nečas většinu nominací, jen na Praze - východ, odkud jsou zmínění rebelové, byl nominován do čela strany ministr spravedlnosti Pavel Blažek a na Kutnohorsku Pospíšil.

„Na nominaci Pavla Blažka trvám a budu ho dál prosazovat. Po tak fatálně prohraných volbách by měla nastat změna,“ trval na svém Tluchoř.

V Praze Nečase podpořili

ODS v Praze podle očekávání kandidaturu Nečase podpořila. Z 95 delegátů pro něj hlasovalo 65. Pražského sněmu se Nečas sám účastnil, delegátům sliboval změnu.

"Znamená to změnit akcenty politiky, změnit způsob komunikace s voliči a v některých aspektech změnit své chování včetně nalézání důvěryhodných lidí, kteří by byli nositeli politiky ODS," řekl novinářům Nečas.

Na prvního místopředsedy strany delegáti po přestřelkách a zpochybněných hlasováních nominovali ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Neuspěl návrh na předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou.

Na řadové místopředsedy pražská ODS nominovala předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou, ministra životního prostředí Tomáše Chalupu a senátorku Danielu Filipiovou.

Svou pozici v čele pražské ODS uhájil i primátor Bohuslav Svoboda. Na sněmu nebyl schválen návrh jeho oponentů, aby bylo zvoleno celé vedení ODS v Praze. Vedení se bude volit až v říjnu příštího roku.

Na jihu Čech Nečas

Jihočeští občanští demokraté doporučili svým delegátům, aby na nadcházejícím kongresu strany v Brně volili na post předsedy znovu Petra Nečase.

Nominaci na prvního místopředsedu získal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a na místopředsedy navrhují Jihočeši Jiřího Pospíšila, Pavla Blažka, Tomáše Chalupu a Miroslavu Němcovou.

Plzeňská ODS chce také Nečase

Občanští demokraté v Plzeňském kraji chtějí mít v čele strany Petra Nečase i nadále. Večer o tom rozhodl tamní regionální sněm ODS.

„Na post prvního místopředsedy delegáti sněmu navrhli Martina Kubu,“ sdělil Právu regionální manažer ODS Michal Šašek. "Na posty dalších místopředsedů nominovali Jiřího Pospíšila, Miroslavu Němcovou a Tomáše Chalupu," doplnil Šašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám