Hlavní obsah

Jihočeši a lidovci se vrací do hry o koalici s ČSSD

– České Budějovice
Právo, ch

Pravicoví Jihočeši 2012 a středopravá KDU-ČSL se vrací do hry v povolebních vyjednáváních o budoucí krajské koalici s vítěznou ČSSD v Jihočeském kraji. Lidovci, Jihočeši 2012 a TOP 09 se Starosty utvořili v kraji tzv. trojdohodu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Zástupci trojdohody Luboš Průša, Jaroslav Houba a Jaromír Talíř (zleva)

Článek

„Dopoledne jsme se společně se zástupci KDU-ČSL a TOP 09 / Starostové shodli, že dohoda o povolební spolupráci mezi našimi stranami bude dál platit, ale přistupujeme na podmínku ČSSD o samostatném vyjednávaní s tím, že pokud by došlo k dohodě, koalici by tvořily pouze tři subjekty ČSSD, KDU-ČSL a Jihočeši 2012,“ řekl Právu po čtvrtečním dopolední schůzce trojdohody lídr Jihočechů Luboš Průša.

Jihočeši pak nabídli sociálním demokratům zastoupení v radě v poměru šest ku pěti (šest zástupců ČSSD a pět za Jihočechy a KDU-ČSL). "To vyjednávací tým ČSSD odmítl a navrhl poměr osm ku třem, což je zase nepřijatelné pro nás," dodal Průša.. Za přijatelnou možnost ještě Průša považuje variantu 7 ku 4.

Nyní je na ČSSD zda tuto možnost přijme. Pokud by zmíněná koalice vnikla, disponovala by v 55 členném zastupitelstvu 18 mandáty ČSSD, devíti mandáty Jihočechů 2012, čtyřmi mandáty KDU- ČSL a vzhledem k platící trojdohodě i třemi mandáty TOP 09/Starostové.

Další jednání proběhne v pondělí, ale mezi tím se v pátek sejdou vyjednávací týmy ČSSD a KSČM, která získala 13 zastupitelských křesel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám