Hlavní obsah

Vydavatel Týdne couvá, John prý do časopisu nenastoupí

Novinky, krs
Aktualizováno

Lídr Věcí veřejných a poslanec Radek John nenastoupí jako novinář do časopisu Týden, ale jeho angažmá ve vydavatelství Empresa Media bude spočívat především v přípravě nového publicistického televizního formátu. Ve čtvrtek to řekl šéfredaktor Týdne František Nachtigall. Ten však přitom ještě ve středu Johna označoval za významnou posilu pro Týden a Instinkt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

John ve středu oznámil, že přijal nabídku vydavatelského domu Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa. [celá zpráva] Tímto krokem si vysloužil kritiku napříč politickým spektrem.

Šéfredaktor Týdne František Nachtigall ve čtvrtek vydal prohlášení, v němž uvádí, že se ve zpravodajství ostatních médií objevily "zkreslené informace" o Johnově angažmá. "Radek John nebude vedoucím publicistiky časopisů Týden a Instinkt a nebude jakýmkoli způsobem ovlivňovat chod jejich redakcí," napsal Nachtigall.

Ještě ve středu však Johna vítal jako posilu právě pro tato média. "Jsem přesvědčen, že Radek bude významnou posilou nejen pro Týden a Instinkt, ale i pro další plánované projekty do budoucna," prohlásil.

Ve čtvrtek po vlně negativních reakcí ale couvl s tím, že John bude mít na starosti přípravu nového televizního publicistického pořadu na TV Barrandov. Empresa Media, které vydává Týden a Instinkt, má v Barrandově většinový podíl.

I samotný John ke své práci pro vydavatelství už dříve řekl, že dostal řadu nabídek, ale jen v Týdnu prý dostal možnost nejen psát, ale ovlivňovat tým spolupracovníků a vytvářet nové projekty. "Ti politici, kteří kradli a dělali podvody, se bojí oprávněně. Čím víc se budou bát, tím lépe pro nás. Špinavosti, o kterých vím a na které přijdu, budu publikovat," uvedl ve čtvrtek John.

Čtvrteční Nachtigallova slova už znějí trochu jinak. Podle něj John v Týdnu samozřejmě publikovat může, v tom případě však k němu bude vydavatelství přistupovat stejně, jako by „článek napsal ministr financí“ nebo jiný poslanec.

Na dotaz ČT, zda s angažmá Johna nedochází ke střetu zájmů s jeho činností coby člena imunitního a mandátového výboru, který může mít přístup k tajným informacím, Nachtigall uvedl, že podle jeho informací „John nebude členem mandátového výboru.“ Také dodal, že by byl radši, kdyby John nebyl ani poslancem, to však prý hodlá nechat na jeho rozhodnutí.

Redaktoři odcházejí

S prvním dnem Radka Johna ve vydavatelství Empresa Media opouští redakci Týdne několik novinářů. Podle serveru Lidovky.cz už podali výpověď novináři Renata Kalenská či Vladimír Ševela.

Zatímco Kalenská důvod svého odchodu nekomentovala, Ševela připustil, že odchází kvůli Johnovi. "Slyšel jsem, že ještě jedna výpověď je podaná a že někdo další k ní má nakročeno," řekl serveru jeden ze zaměstnanců vydavatelství.

Novinkám další ze zaměstnanců vydavatelství řekl, že atmosféra v sídle redakce není dobrá. "Johnovo angažmá na nás vrhá špatné světlo," řekl pod podmínkou anonymity. I on potvrdil odchod několika novinářů, vedle Ševely a Kalenské zmínil také komentátora Martina Fendrycha. "Spekuluje se o něm," řekl zdroj Novinek.

Poprask na politické scéně

Johnovo rozhodnutí vrátit se k novinařině a ponechat si přitom poslanecký mandát vzedmulo vlnu reakcí na politické scéně. Prezidenta Václava Klause jeho rozhodnutí zarazilo, protože ho "ani ve snu nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance“. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je takový postup nestandardní. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík Johna rovnou vyzval, aby složil mandát. [celá zpráva]

John zastává několik vysokých postů ve Sněmovně. Mimo jiné šéfuje bezpečnostnímu výboru a je také členem imunitního a mandátového výboru, může tak přijít i do styku s tajnými informacemi.

John podle svých slov odejde z postu předsedy VV. Ve spojení práce poslance a novináře však problém nevidí. "Publikační činnost politiků je zcela běžná, stejně jako je běžné, že poslanci neopouštějí svou profesi, které se v životě věnovali," uvedl v tiskovém prohlášení. O VV psát nehodlá, neboť by mu prý čtenáři nevěřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám