Hlavní obsah

Rozbroje v ODS vyústily i v trapas vůči Izraeli

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkol v ODS způsobil diplomatickou nepříjemnost. Osm poslanců dvou sněmovních výborů – bezpečnostního a evropského – totiž muselo ve středu už podruhé zrušit dlouho plánovanou cestu do Izraele, kam měli odcestovat příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Izrael přitom bere Česko jako jednoho z nejvýznamnějších spojenců. „Izrael nemá lepšího partnera v Evropě, než je ČR,“ nechal se slyšet na jaře v Praze premiér Benjamin Netanjahu.

„Vše se muselo podřídit kongresu“

Za „trapas“ proto označil včerejší zrušení cesty Daniel Korte (TOP 09), který měl být členem delegace. Podle něj vinu nese ODS, jejímuž kongresu se muselo vše ve Sněmovně podřídit.

„Teď by to měla paní předsedkyně jako vrcholná představitelka ODS vysvětlit panu velvyslanci,“ řekl Právu Korte s narážkou na předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou.

Podle ní je zrušení cesty sice nemilé, nicméně i v Izraeli, který čekají v lednu předčasné volby, prý vědí, co znamenají vnitropolitické problémy. „Věřím, že situaci pochopí,“ sdělila Právu.

Příští týden se bude ve Sněmovně hlasovat nejen o balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, ale také o prezidentově vetu k důchodové reformě a případně o církevních restitucích vrácených Senátem. A právě to přišpendlilo zejména koaliční poslance k jejich parlamentní židli. Při přehlasování Václava Klause a Senátu půjde o každý hlas.

Koalice bude potřebovat 101 rukou

Pro případ hlasování o balíčku by cesta takovou roli nehrála, protože stačí prostá většina. A jak koaličnímu, tak opozičnímu táboru by chyběl stejný počet poslanců, čímž by se vypárovali.

Původně měla skupina poslanců vyrazit do oblasti už koncem loňského roku. Tehdy cestu odřekli kvůli sněmovním obstrukcím kolem vládních reforem.

Včerejší zrušení cesty potvrdili Právu šéfové výborů Radek John (VV) a Jan Bauer (ODS).

„Vím, že se často píše o poslaneckých cestách jako o výletech, ale v tomto případě mám obavy, aby to izraelská strana nevnímala negativně, protože nás bere jako významného spojence v rámci EU, “ řekl Právu Bauer.

Podle něj se cesta chystala půl roku a teď bude muset velvyslanec v Izraeli vysvětlovat: „ČR je jednou z mála zemí EU, se kterou má Izrael nadstandardní vztahy, a proto z opakovaného zrušení cesty nemám dobrý pocit,“ uvedl.

John dodal, že ačkoli je izraelský parlament rozpuštěn, a tudíž zrušil všechna zahraniční přijetí a cesty, v případě české delegace udělal výjimku: „Je to velmi nešťastné, ale bohužel se musíme omluvit.“ Pětidenní cesta osmi poslanců měla odhadem vyjít na 700 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám