Hlavní obsah

Stíhání Dalíka pokračuje, žalobce zamítl stížnost proti obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhání lobbisty Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu pokračuje. Vrchní státní zastupitelství v Praze zamítlo jeho stížnost proti obvinění.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

"Řádně a včas podaná stížnost do usnesení o zahájení trestního stíhání ze dne 7. října 2012 obviněného Marka Dalíka byla mnou zamítnuta dne 25. října 2012 jako nedůvodná," uvedl státní zástupce Jan Kořán, který případ dozoruje.

Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka se podle policistů pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Žádné peníze však nezískal, podle policie tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení.

Policisté Dalíka zadrželi začátkem října při cestě z baru. Státní zástupce pro 37letého lobbistu žádal vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků. Obvodní soud Pro Prahu 4 však jeho návrhu nevyhověl a Dalíka propustil na svobodu. Podle soudu jeho útěk ani ovlivňování svědků nehrozí. [celá zpráva]

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o pořízení pandurů začal zajímat také česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o obří úplatek. Lobbista to tehdy označil za úplný nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Marek Dalík je na svobodě

Obvodní soud pro Prahu 4 nevyhověl návrhu státního zástupce a neuvalil vazbu na obviněného lobbistu Marka Dalíka. Státní zástupce ji v úterý navrhl z obavy, že...

Na Dalíka čekal v jeho domě Topolánek

Obvodní soud pro Prahu 4 pustil ve středu lobbistu Marka Dalíka na svobodu. Ten odjel do svého bytu ve vile v Praze 6, kde na něj čekal jeho přítel a bývalý...

Výběr článků

Načítám