Hlavní obsah

Vondrouš možná porušil náhubkový zákon, hrozí mu pětimiliónová pokuta?

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chrastavský střelec Pavel Vondrouš, jenž proslul střelbou sedmi plastových kulí na prezidenta Václava Klause, vyvěsil na svém facebookovém profilu informace ze spisu, který na něj vede policie. Cituje zde i z výpovědi poškozeného, a ač jej všichni znají, lze to chápat jako porušení náhubkového zákona.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Článek

Za přestupek hrozí sankce až milión korun, pokud se informace šíří médii či po internetu, pak se může pokuta vyšplhat až na pět miliónů korun.

Šéfka Unie státních zástupců a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nechtěla ke konkrétní kauze příliš vyjadřovat, protože není obeznámena s podrobnostmi, ale potvrdila, že obviněný či podezřelý musí stvrdit, že byl poučen o tom, že nesmí v rámci ochrany osobních údajů poskytnout informace tak, aby byly ztotožněny osoby poškozených či svědků, jichž se úkon dotýká.

Co vlastně prozradil?

„Pokud má obviněný přístup ke spisu, pak je povinen respektovat zákon. Nemůže poskytovat informace tak komukoli, aby případně ohrozil osobní a citlivé informace o osobách, jichž se ty úkony dotýkají. To je ten základní princip,“ řekla Právu Bradáčová.

Jenže v zákoně se rovněž praví, že obviněný má právo na obhajobu všemi zákonnými prostředky. „Obhájci velmi často informují, co, kde, kdo, jak řekl v rámci trestního spisu a uplatňují to jako součást své obhajoby. V řadě kauz to vidím denně. Pak záleží na taktice, jestli nevyzradí citlivé informace, tedy informace osobnostní, zdravotní, identifikační. Tam už bych problém viděla,“ řekla Bradáčová.

„A pak jsou tu identifikační osobní údaje, takže nikdo by neměl z toho úkonu zjistit, kdo je osobou poškozenou. Ale protože to viděl celý národ, tak je otázkou, jak moc vyzradil identitu poškozeného. On nevyzradil jeho identitu, protože poškozený byl obecně znám,“ dodala Bradáčová s tím, že prostor pro represi zde zatím nevidí.

Podle BIS není Vondrouš napojen na extremisty

Chrastavský incident zařadila kontrarozvědka do své pravidelné čtvrtletní zprávy o extremismu. Podle ní Vondrouš není napojen na pravicovou ani levicovou extremistickou scénu.

„Nicméně tato událost ukázala, že část české společnosti se výrazně radikalizuje. Byť je globálně nebezpečí obdobných činů stále nízké, je tento případ výstrahou, že možnost útoků na politické reprezentanty je i v ČR reálným rizikem,“ stojí ve zprávě BIS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám