Hlavní obsah

Neúroda jeřabin věští zimu se spoustou sněhu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimu se spoustou sněhu očekávají letos starousedlíci v Krušných horách. Vycházejí přitom ze zkušeností svých babiček a z pozorování přírody. Napoví jak úroda jeřabin, tak poslední vývoj počasí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Urodilo se letos málo jeřabin, což znamená předzvěst zimy se spoustou sněhu,“ uvedl starosta Abertam na Karlovarsku Zdeněk Lakatoš (nez.). „Takhle se tady o tom mezi lidmi, kteří mají dlouholeté zkušenosti, hovoří,“ vysvětlil. Vypovídá o tom ale i neobvyklý příchod zimy již koncem října, který kromě mrazů doprovodilo silné sněžení.

„Obvykle první sníh hned sleze, ale letos je to jinak,“ pokračoval Lakatoš. „Tentokrát s prvním sněhem i mrzne a my tady nepamatujeme, kdy naposledy vydržel první sníh tak dlouho,“ konstatoval starosta.

O minulém víkendu totiž na hřebenech Krušných hor napadlo kolem 25 cm sněhu, který jako obvykle v minulých letech hned neroztál.

„To jsem za třicet šest let, co to sleduji, nezažil, že by při prvním sněžení napadlo tolik. Mluvil jsem s bývalým šéfem Horské služby Rudolfem Chladem, že v minulých letech jezdil na běžkách už 24. října, ale i tehdy to byl sníh jen na jeden den,“ uvedl meteorolog Rudolf Kovařík.

„Rozhodně se ovšem letos nejednalo o nejrychlejší příchod sněhu, protože v roce 1976 napadl již 3. října. I ten tenkrát hned poté roztál,“ pokračoval Kovařík, kterého překvapilo, jak zima přišla letos náhle.

Ze šortek do závějí

„Ještě předminulý víkend jsme tu měli 23 stupňů nad nulou a cyklisté se tu proháněli v šortkách a v krátkých rukávech. Na Jelení se dokonce opalovali, což při tamních klimatických podmínkách člověk nezažije kolikrát ani v létě,“ popisoval.

„Jenže už pár dní nato přišla bílá tma, dohlednost byla sotva třicet metrů, foukal vítr v průměru 60 metrů za sekundu a sněžilo dokonce tak, že se tvořily sněhové jazyky a závěje. To je počasí, které je možné běžně očekávat v prosinci, lednu nebo v únoru, nikoliv v říjnu,“ podivoval se klimatolog.

Podle Kovaříka ale bylo před příchodem vánice o posledním říjnovém víkendu možné sledovat v přírodě, že dojde k zásadní změně počasí. „Jelení zvěř sešla dolů ze svých říjišť na hřebenech hor do nižších poloh. Důkazem je řada střetů vozidel se zvěří na silnicích v minulých dnech v nižších polohách,“ uvedl Kovařík.

„Stěhovaly se také vrány. Ačkoliv ještě nesněžilo a všude v lesích bylo dostatek potravy, tak sýkorky začaly v předstihu přilétat ke krmítkům slepic na dvorcích zobat zrní. To vše byly předzvěsti sněžení do zeleného, tedy do neopadaných stromů, které o minulém víkendu přišlo,“ pokračoval meteorolog.

Na sníh, na kterém by bylo možné lyžovat, se bude muset podle něj počkat. „Obvykle okolo svatého Martina (neděle 11. listopadu; pozn. red.) přichází další vlna sněžení, která už velmi často v minulosti neroztála a vydržela až do konce zimy,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám