Hlavní obsah

Klaus přijal 250 korun na čistírnu, tvrdí střelec z Chrastavy. Podle Hradu je to nesmysl

Právo, Jaroslav Švehla
Aktualizováno

Pavel Vondrouš, který před měsícem v Chrastavě na Liberecku vystřelil z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause, tvrdí, že hlava státu od něj přijala 250 korun na čistírnu za ušpiněné sako. Vyvozuje to z toho, že se mu peníze zaslané poštou ještě nevrátily. Podle Klausova mluvčího Radima Ochvata je to nesmysl.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Článek

Vondrouš podá stížnost na vyšetřování případu. V tiskové zprávě zveřejněné na svém facebookovém profilu si stěžuje, že místo libereckých kriminalistů vyslýchá svědky v jeho trestní věci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Další úkony ve vyšetřování má podle Vondrouše provádět i policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a pražská kriminálka.

„Nejenže takový postup není v souladu s trestním řádem, ale především mi tento postup brání ve využívání mých procesních práv, a proto si na postup budu stěžovat u státního zástupce, který celou věc dozoruje,“ uvedl Vondrouš, kterému za výtržnictví hrozí až dvouleté vězení.

„Kdyby je nepřijal, tak by se mi vrátily“

Šestadvacetiletý střelec se hájí sám, přijímá však právní rady přátel. V kopii spisu, kterou si nechal Vondrouš vyhotovit, se mělo údajně objevit, že Václav Klaus se připojil jako poškozený k trestnímu řízení. Podle informací Vondrouše měl prezident při výslechu GIBS uvést, že na pravé ruce měl modřiny, ale po útoku žádnou bolest necítil.

Vondrouš se pozastavil nad tím, že Klaus podle něj přijal finanční náhradu ve výši 250 korun za vyčištění poškozeného saka a košile. „Peníze jsem poslal složenkou, kdyby je nepřijal, tak by se mi vrátily,“ řekl Právu.

Prezidentův mluvčí Radim Ochvat však přijetí peněz popřel. "Nikdo od dotyčné osoby v KPR (Kancelář prezidenta republiky, pozn. red.) nic nepřijal, ani nepřevezme. Peníze se vrátí odesílateli zpět dle zavedených poštovních lhůt," sdělil Novinkám mluvčí v sms zprávě.

Podle Vondrouše Klaus tvrdí, že střely nepoškodily sako ani košili, pouze na rukávu košile měly být stopy krve. „Materiální újma mi způsobena nebyla žádná, ale nemateriální určitě. Nemohu jaksi oddělit osobu Václava Klause od úřadu prezidenta republiky, a proto ten útok považuji za útok na úřad prezidenta jako takový,“ zveřejňuje Vondrouš údajnou citaci hlavy státu ve vyšetřovacím spisu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám