Hlavní obsah

Klaus: Vyšší zdanění jednotlivců a firem nemá žádný efekt

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v neděli u příležitosti 94. výročí založení Československa pronesl projev, který je jeho posledním v prezidentské funkci. Také proto byla jeho řeč do jisté míry bilanční.

Vyšší daně nemají žádný efekt, míní KlausVideo: Novinky

 
Článek

Na počátku se Klaus přiznal, že není lehké odhadnout, jak bude naše republika vypadat za dalších šest let, tedy při stém výročí. Podle něj by nebylo možné se těšit, pokud by přetrvala nálada, kterou představuje závist a agrese, s níž se dnes potkáváme. Podle něj pomůže, když si člověk sundá růžové brýle a přestane propadat lhostejnosti.

V projevu zavítal i na ekonomickou půdu, když uvedl, že vyšší zdanění firem a jednotlivců nepřináší žádný efekt. Český stát je podle něj slabý a zároveň bobtná.

„Namísto malého silného státu nás obepíná stále mohutnější obruč stále slabšího státu. Stát, jeho zákony, instituce i představitelé, přestává být – zvláště pro mladší generace – autoritou a respektovanou hodnotou,“ řekl Klaus.

Lidé jsou podle Klause nespokojeni, není to ale způsobeno lidmi, „kteří jim nyní berou,“ ale těmi, „kteří jim předtím nezodpovědně dávali.“ Vláda ukončí politiku zadlužování jen tehdy, když se pustí do nepopulárních škrtů v mandatorních výdajích státu na sociální systém.

Rýpnul si do vlády i EU

Klaus si jako vždycky neodpustil rýpnutí do evropské integrace. „Pokušení využít současných potíží v Evropě k radikální centralizaci kontinentu a k dalšímu oslabení suverenity historických evropských států – potíží, které by bez chybně koncipovaného zavedení společné evropské měny v této podobě nevznikly – je veliké a už neskrývané,“ řekl.

Výsledek nedávných krajských a senátních voleb, v nichž zvítězila levice, označil prezident za jasné sdělení veřejnosti směrem k vládním politikům. „Řekli jim, že se současné vládě nedaří přesvědčit veřejnost o správnosti své politiky,“ poznamenal Klaus.

Klaus rovněž řekl, že Česko nečekají v nejbližších měsících a letech jednoduché časy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám