Hlavní obsah

Státní řády z rukou Klause dostali bojovníci za svobodu, vědci i sportovci

Praha
Aktualizováno

Česká republika si v neděli připomněla 94. výročí založení Československa. Po celý den proto při této příležitosti probíhaly na řadě míst v republice slavnostní akce. Mezi tradiční události patřilo předávání nejvyšších vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus pronáší sváteční projev.

Článek

21:07 - Vladislavský sál nejprve opouštějí praporečníci. Za nimi odcházejí ústavní činitelé a další hosté. Tím oficiální ceremonie ve Vladislavském sále končí.

21:03 - Kancléř Jiří Weigl oznámil konec ceremoniálu. Popřál přítomným hezký večer.

21:03 - Dalším vyznamenaným je Petr Wittlich, významný historik umění a profesor Filozofické fakulty Karlovy univerzity.

21:01 - Prezident vyznamenal legendárního fotbalového brankáře Ivo Viktora. Ten odehrál v reprezentačním dresu v letech 1966-77 63 mezistátních zápasů, z toho 17 jako kapitán mužstva.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ivo Viktor

21:00 - Pro Medaili Za zásluhy si došel Miroslav Šťastný. Jedná se o mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti parních turbín a turbostrojů.

20:58 - Za zásluhy v oblasti sportu udělil prezident medaili oštěpařce Barboře Špotákové. Ta je držitelkou světového rekordu v hodu oštěpem a dvojnásobnou olympijskou vítězkyní. Špotáková při předávání ocenění jen stěží zadržovala slzy dojetí.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková ve Vladislavském sále

20:57 - Dalším oceněným je Lumír Somer, významný vědec v oboru anorganické analytické chemie. Věnuje se optickým analytickým metodám, spektrofotometrii a atomové spektrometrii.

20:56 - Pro Medaili Za zásluhy si došel Jiří Raboch. Prezident jej ocenil za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství. Jiří Raboch je významný psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze.

20:54 - Prezident ocenil in memoriam špičkového lékaře Vladimíra Kozu, který letos podlehl dlouhodobé nemoci. Z rukou prezidenta převzala ocenění dcera lékaře Naděžda Lafotová.

20:52 - Prezident ocenil Marka Kopelenta, významného českého hudebního skladatele, klavíristy a publicisty.

20:51 - Medaili Za zásluhy obdržel Václav Havlíček, který je profesorem teoretické elektrotechniky a významným představitelem technických věd. Je autorem mnoha vědeckých publikací, řady patentů a originálních technických řešení.

20:50 - Dalším oceněným je spisovatel Ota Filip. Ten byl v roce 1970 odsouzen za podvracení republiky a po propuštění z vězení se v roce 1974 odstěhoval do SRN. Působí jako publicista a komentátor v předních německých denících.

20:49 - Medaili Za zásluhy získal Jiří Drahoš, významná osobnost české vědy v oboru chemie a organizátor vědeckého života.

20:48 -  Pro Medaili Za zásluhy si došla další oceněná žena. Gabriela Basařová je významnou vědeckou a pedagogickou osobností v oblasti potravinářské chemie a pivovarnictví.

20:46 -  Medaili Za zásluhy obdržel Ladislav Bařinka. Jde o předního českého plastického chirurga, který je rovněž autorem řady nových metod, operačních postupů a patentů.

20:45 -  Prezident přešel k rozdělování medailí, které na rozdíl od řádů nepropůjčuje, nýbrž uděluje. Dotyčnému tudíž medaile zůstává. Medaili Za hrdinství obdržel Rudolf Zvolánek. Zachránil život těžce zraněného muže, který byl vtažen úzkým otvorem do mísícího zařízení na plasty.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Rudolf Zvolánek

20:43 - Řádem Tomáše Garrigua Masaryka ocenil Klaus Drahomíru Strouhalovou. Ta se ve svých dvaceti letech zapojila do protikomunistického odboje. V 50. letech byla zatčena za ukrývání osob prchajících na Západ a za spolupráci s odbojovou skupinou. Za to strávila osm let ve vězení.

20:42 - Za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva propůjčil prezident Řád Tomáše Garrigua Masaryka Hubertu Procházkovi. V druhé polovině minulého století bojoval proti totalitnímu režimu. V roce 1952 byl zatčen a odsouzen k 11letému trestu vězení za velezradu a špionáž. V současnosti je místopředsedou Konfederace politických vězňů.

20:40 - Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčil prezident Josefu Plockovi. Ten byl pronásledován oběma totalitními režimy. Komunisty byl odsouzen k 13 letům vězení jako „vatikánského špióna“, když odeslal dopis o stavu tehdejšího náboženského života u nás do Vatikánu.

20:38 - Další oceněný Řádem Tomáše Garrigua Masaryka je Jaromír Jarmara. Tomu Klaus vyznamenání přinesl na lavici, kde Jarmara sedí spolu s dalšími oceněnými.

Jarmara v minulém století spolupracoval s odbojovou skupinou Praha - Žatec, která připravovala ozbrojené akce proti režimu. V roce 1948 byl zatčen a u soudu mu původně navržený trest smrti byl změněn na doživotí.

20:37 - Řád Tomáše Garrigua Masaryka obdržel Karel Jaroslav Fořt. Prezident jej ocenil za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Za války byl vězněn nacisty a prodělal totální nasazení. Po válce uprchl před totalitním režimem na Západ. Působil jako misionář v Alžírsku a Mnichově. Po roce 1968 pomáhal emigrantům.

20:35 - Prezident předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka Leopoldu Färberovi, a to za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Oceněnému při předávání spadla krabička s řádem, prezident mu ji zvedl ze země.

Velká část Färberových blízkých zahynula za druhé světové války v koncentračních táborech. On sám jako chlapec dělal spojku domácím odbojářům a zachránil tak řadu lidí. Po válce založil ilegální odbojovou skupinu. Za letákovou akci byl v roce 1948 odsouzen na 16 let žaláře. Po propuštění se angažoval v disentu.

20:33 - Řád Bílého lva propůjčil prezident majoru Vasilu Korolovi. Ten po nacistické okupaci Československa uprchl do Sovětského svazu. Tam byl zatčen a prošel útrapami sibiřských pracovních táborů. Po propuštění v roce 1943 vstoupil do československé armády.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Válečný veterán Vasil Korol

20:32 - Prvním z oceněných je brigádní generál Alexandr Beer. Z rukou prezidenta převzal Řád Bílého lva. Prezident jej ocenil za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Váleční veteráni Alexandr Beer (vlevo) s Jaroslavem Klemešem

Generál Beer vstoupil v roce 1942 do formující se československé jednotky v Buzuluku. Účastnil se bitvy u Sokolova, bojů o Kyjev, Bílou Cerekev, Karpatsko-dukelské operace a jako zástupce velitele tankového praporu se podílel na osvobození Ostravy a Prahy. Letos oslavil 95. narozeniny.

20:30 -Slova se ujal prezidentský kancléř Jiří Weigl.

20:28 - Klaus ukončil svůj projev. "V nejbližších měsících a letech nás nečekají jednoduché a klidné časy. Je na nás, zda tímto obdobím projdeme oslabeni či posíleni," uvedl.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková (uprostřed) a další osobnosti ve Vladislavském sále

20:21 - Klaus se vyjádřil k potřebě omezení státních výdajů. Podle něj by se měly omezit zejména stále narůstající mandatorní výdaje.

20:17 - "Za téměř deset let ve funkci prezidenta republiky mi byly k podpisu předloženy desítky či spíše stovky zákonů, které přispívaly k našemu zadlužování a k nárůstu moci úřadů všeho druhu. Jen malou část z nich jsem vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání – většinou bez efektu," poznamenal Klaus.

Foto: Kateřina Šulcová, ČTK

Pohled do Vladislavského sálu, kde prezident Václav Klaus pronáší projev.

20:14 - "Nemalou část naší veřejnosti dnes ovládají pocity nespokojenosti, i když navzdory všem problémům, které máme, žijeme – jak se opakovaně snažím připomínat – v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin," pronesl Klaus ve svém projevu.

20:12 - Prezident pozdravil přítomné v sále. "Novodobému českému státu přibyl další rok. Od vzniku naší republiky zanedlouho uplyne již sto let," zahájil Klaus svůj projev.

Foto: hrad.cz

Medaile (zleva) Za hrdinství, Za zásluhy 1.-3- stupně

20:09 - Václav Klaus dorazil na své místo. Začala hrát státní hymna.

20:08 - Do Vladislavského sálu přišel prezident Václav Klaus.

20:07 - Vojáci Hradní stráže přinášejí vlajku prezidenta republiky a státní vlajku.  

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus v neděli ve Vladislavském sále

20:04 - Za doprovodu hudby byly do sálu vneseny historické zástavy a prapory.

20:02 - Do sálu vstupuje manželka prezidenta republiky Livia Klausová. Za ní například předseda Senátu Milan Štěch či předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

20:00 -  Slavnostní ceremoniál právě začíná. Vladislavský sál je zaplněn řadou významných osobností.

Václav Klaus rozdává státní ocenění naposledy coby hlava státu. V příštím roce už tak učiní jeho nástupce, kterého občané zvolí v přímé volbě na začátku ledna.

Prezident se od rána zúčastnil několika slavnostních akcí. Dopoledne byl přítomen pietnímu aktu na Vítkově a slavnostní přísaze vojáků na Hradčanském náměstí. [celá zpráva]

Při odpoledním ceremoniálu položil věnec k soše Tomáše Garrigue Masaryka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám