Hlavní obsah

ČSSD v Plzeňském kraji odmítla koalici s ODS

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Sociální demokraté v neděli odmítli nabídku ODS na vytvoření koalice na plzeňském hejtmanství. Krajské vedení ČSSD se vyslovilo pro menšinovou vládu s tichou podporou komunistů, přímé zapojení KSČM v krajské radě však nevyloučilo.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (uprostřed) a jeho náměstek Ivo Grüner (vpravo) na nedělním jednání ČSSD.

Článek

„Povolební vyjednávání jsme definitivně neuzavřeli. V příštích dnech chceme jednat především s komunisty, ale nebráníme se ani diskusi s ostatními stranami,“ řekl Právu hejtman a lídr ČSSD Milan Chovanec.

Primárně chtějí sociální demokraté vládnout sami s tichou podporou KSČM, sekundárně jsou ochotni komunistům nabídnout dvě ze sedmi míst v krajské radě. „Myslím si, že otevřená koaliční spolupráce a dvě místa v radě jsou pro nás akceptovatelnou nabídkou,“ sdělil poslanec a lídr komunistů Karel Šidlo.

Vše nasvědčuje tomu, že vítěz krajských voleb v Plzeňském kraji, ODS, bude v roli opozice. Již v pátek ČSSD nabídla občanským demokratům předsednickou funkci ve dvou výborech včetně kontrolního, který standardně zastává opozice.

Člen Poslanecké sněmovny a lídr ODS, Jiří Pospíšil, je připraven opozici vést. „Nejde o to jen mít post, ale důležité je také mít šanci prosazovat náš program. V případě, kdy bychom byli jen doplňkovým partnerem sociální demokracie v krajské radě a naplňovali bychom program ČSSD, bych to považoval jako zradu na našich voličích ODS,“ uvedl.

Výběr článků

Načítám