Hlavní obsah

Tahle vláda může skončit, varoval rebely Kalousek

Právo, Novinky, rei, gin
Aktualizováno

Případné přijetí vládního konsolidačního balíčku v radikálně pozměněné podobě poslanci opozice a rebelujícími zástupci ODS bude znamenat odchod ministrů za TOP09 z vlády Petra Nečase. V pořadu Partie v televizi Prima Family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. V takovém případě by očekával konec vlády a vypsání předčasných voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

„Jeden z koaličních partnerů - ODS - má zásadní problémy dodržet závazky,“ prohlásil Kalousek a dodal, že pokud to přetrvá, pak vláda nemá většinu, nemůže dodržet závazky a „nemá cenu, aby pokračovala“.

Dodal, že navrhované změny nejsou zásadními reformními kroky, nýbrž jen „parametrickými“ úpravami kvůli turbulencím v ekonomice, které zažívá celá Evropa. Pozastavil se nad tím, že rebelující poslanci ODS je v létě přijali a nyní názor změnili a jsou proti. "ODS uvnitř sama sebe není schopná dohodnout na nějakém jednotném stanovisku,“ poznamenal ministr.

Do nějakého náhodného slepence nepůjde

Kalousek upozornil, že kdyby ODS návrh „diametrálně“ změnila a změny v návrhu nekonzultovala s koaličními partnery, a tedy i TOP09, ukončí jeho strana angažmá ve vládě. „V takovém případě bych očekával demisi celé vlády,“ doplnil Kalousek s tím, že by mělo následovat vypsání předčasných voleb, protože TOP09 nepůjde do nějakého „ad hoc slepence“.

„Ministři TOP09 budou povinni ukončit ve vládě,“ upozornil ministr. Je to podle něj stanovisko vedení strany a ministři se s ním ztotožňují, protože mají povinnost vůči „svému svědomí a voličům“. „Pevně doufám, že k tomu nedojde a všechny tři koaliční strany budou schopny dodržet závazky,“ pokračoval Kalousek.

Na adresu šestice rebelujících zástupců ODS vedené poslancem Petrem Tluchořem šéf státní pokladny poznamenal, že jsou to tzv. rebelové, jimž, zdá se, nejde o ideje, ale spíš o odstranění předsedy strany Nečase, který je ale zároveň předsedou vlády.

Další škrty v rozpočtu

Mezitím Kalouskovo ministerstvo dál připravuje nový návrh rozpočtu na příští rok. Aktualizovaná ekonomická prognóza podle něho ukazuje na mírné zhoršení proti původním výhledům. Stále počítá s růstem, ale nižším o několik setin procenta. Zlepšuje se sice například výběr právě DPH, ale zase je horší inkaso státu v pojistném.

V nové verzi státního rozpočtu na příští rok se bude muset podle Kalouska škrtnout dalších 25 miliard korun. Zasáhne to všechny resorty, například rozvoj dopravní infrastruktury nebo i regionální školství, vědu a výzkum, jejíž rozpočtové nároky vláda podle Kalouska dosud před úsporami chránila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám