Hlavní obsah

Klaus na výročí republiky propůjčil bojové prapory a jmenoval generály

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v sobotu dopoledne u Národního památníku na pražském Vítkově propůjčil bojové prapory vybraným armádním útvarům. Oficiálně tak zahájil oslavy 94. výročí vzniku Československa.

Foto: ČTK

Slavnostní přísaha vojáků

Článek

Klaus a ministr obrany Alexandr Vondra přivítali nastoupené vojáky a zazněla česká hymna. Pak položili věnce k soše Jana Žižky. Zazněly tři čestné salvy a prezident předal vojákům bojové prapory. Převzali je zástupci 532. praporu elektronického boje Opava, 141. zásobovacího praporu Pardubice, dále zástupci polní nemocnice z Hradce Králové a praporu zabezpečení z Vyškova.

Akce se zúčastnili státní i armádní představitelé.

Později před Pražským hradem následovala slavnostní přísaha vojáků. Klaus rovněž jmenoval nové armádní generály Bohuslava Dvořáka a Božetěcha Jurenku.

Foto: ČTK

Slavnostní přísaha vojáků AČR.

Podle prezidenta Klause je důležité, aby si lidé výročí vzniku Československa připomínali. "Ta tradice má význam a jsem pevně přesvědčen, že ho bude mít vždy, i v 21. století, jestli my sami nedovolíme, aby se na tuto tradici zapomnělo. Z těchto důvodů je pro mě slavit tento den nezbytné a velmi důležité a věřím, že pro rozumně uvažující občany této země také," řekl na místě novinářům Klaus.

"Je to nejdůležitější státní svátek České republiky, je to vznik naší novodobé státnosti. Stovky lidí, tisíce lidí za naši svobodu a suverenitu položili život a je povinností nás všech se v tento den jejich památce poklonit," připojil se ministr Vondra.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Prezident Klaus jmenoval při příležitosti Dne vzniku Československa novým generálem Armády ČR Bohuslava Dvořáka.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní přísaha vojáků AČR.

Vzpomínkové akce se o státním svátku konají i na dalších místech v Praze a celé republice, v mnoha městech se uskuteční shromáždění a kladou se věnce zejména u soch prvního českého prezidenta T.G.Masaryka.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Prezident Václav Klaus při slavnostní přísaze vojáků na Hradčanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám