Hlavní obsah

Meteorologové varují před ledovkou

Právo, Novinky, rei, lž, zaš, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po brzké sněhové nadílce z pátečního večera a sobotního dne jsou silnice na území České republiky v neděli ráno sjízdné. Řidiči by ale měli být opatrní, teploty kolem nuly a čerstvý vítr mohly místy dát vzniknout náledí a sněhovým jazykům. Meteorologové nově varovali před ledovkou, která přetrvá až do úterního dopoledne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sněžení a mráz komplikují sjízdnost silnic.

Článek

Výstraha meteorologů před ledovkou, náledím a sněhovými jazyky, a to ve všech krajích kromě Jihomoravského, platila původně do nedělního poledne. Pak byla ale rozšířena i na další dny a všechny kraje. "Platí pro celé území České republiky od neděle 28.10. do úterý 30.10., 10:00 hodin," ohlásil portál Českého meteorologického ústavu.

V neděli za úsvitu panovaly v České republice teploty od minus sedmi stupňů Celsia do plus jednoho a na některých místech bylo náledí.

Řidiči by měli jezdit opatrně

Místy nejen mrzlo, ale i nadále sněžilo. Platilo to například v jižních Čechách. Silničáři tam nasadili v noci sypače.

„Počítali jsme s tímto počasím,“ řekl ČTK Karel Huisl z dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Řidiče ale varoval: "Stále nám sněží, a i když vozovku posolíme, tak chvíli trvá, než ten posyp začne působit, a auta pak také musí tu břečku rozjezdit".

Foto: Pro Novinky Stanislav Ondruch, .

Na nejvyšším vrcholku Beskyd - Lysé hoře, napadlo přes noc 12 centimetrů sněhu.

Také na Vysočině jsou silnice sjízdné s opatrností, která by měla platit zejména na komunikacích nižších tříd. Problémy nejsou hlášeny ani z dálnice D1.

Na západě Čech sněžení ustalo, ale silnice jsou místy namrzlé. Teploty se pohybují lehce kolem nuly, sněhové přeháňky by měly být ojedinělé. Večer se podle meteorologů bude tvořit náledí. Na dálnici D5 z Plzně na Rozvadov není hlášen žádný problém.

Ledovka hrozí ve východních Čechách. Objevila se například na silnici první třídy 37 mezi Trhovou Kamenicí a Nasavrky, informovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Již od sobotního večera je v obou směrech uzavřena silnice mezi obcemi Jestřabí v Krkonoších a Víchová nad Jizerou na Semilsku. Asi sedmikilometrový úsek je neprůjezdný, neboť zde z důvodu silného větru popadalo množství stromů. Průsek by mohl být zprůjezdněn během dopoledne.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči v noci odstraňují spadlé stromy ze silnice na Bruntálsku.

Komplikace v provozu se objevily také v Moravskoslezském kraji. Několik zledovatělých úseků bylo v dopoledních hodinách na Frýdecko-Místecku. Na Bruntálsku místy popadaly na silnice ztěžklé a polámané větve stromů. Sjízdné jsou s opatrností i Jeseníky, kde v noci přestalo sněžit.

Sníh leží hlavně na horách. Například na Lysé hoře přes noc napadlo 12 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám