Hlavní obsah

Shodí rebelující poslanci vládu? Zatím se s Nečasem nedohodli

Právo, Jan Martinek

Čím víc se blíží hlasování o konsolidačním balíčku, a tedy i rozhodování o bytí a nebytí vlády Petra Nečase, začínají být rebelující poslanci v řadách ODS ve svých vyjádřeních umírněnější.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rebelující poslanec Petr Tluchoř, za ním premiér Petr Nečas

Článek

Skupina šesti poslanců, vedená Petrem Tluchořem, podala ve středu pozměňovací návrh, ve kterém požaduje stažení (případně zásadní obměnu) čtyř bodů z celkových devíti: vadí jim především zvýšení obou sazeb DPH, zavedení druhé daňové sazby pro vysokopříjmové skupiny (což nazývají milionářskou daní), zrušení slev na dani pro pracující důchodce a omezení paušálů pro živnostníky.

Vzbouřenci stejně jako celá opozice žádají ponechat 14 a 20 procent DPH, zatímco premiér Petr Nečas navrhuje 15 a 20 procent.

Jeden z rebelů, Tomáš Úlehla, Právu sdělil, že mu vadí všechny čtyři sporné body, ale je ochoten udělat kompromis, protože nechce předčasné volby.

„Ty by znamenaly návrat komunistů k moci. Čili kdyby to mělo viset na tom, že když nepodpoříme třeba milionářskou daň, tak budou předčasné volby, pak musím říct, že já jako celoživotní antikomunista nepustím rudochy k válu,“ řekl Právu Úlehla.

Tzv. milionářská daň znamená daňovou přirážku sedm procent pro příjmy nad sto tisíc.

Zásadní je DPH

Další z odbojných poslanců, exministr zemědělství Ivan Fuksa, uvedl, že zásadní problém má pouze s jedním bodem, což je zvyšování DPH. Deníku řekl, že je „ochoten akceptovat“ omezení paušálů, i když je to v rozporu s programem ODS, že je „připraven hlasovat“ pro milionářskou daň a že je „ochoten podpořit“ i zrušení daňových slev pro důchodce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

„Ty body jsem ochoten podpořit, ale zvyšování DPH ne. Náš kompromis spočívá v 9:1. Pan premiér říká, že když nepodpoříme balíček, je to porážka 10:0. Já si nemyslím, že to tak je. Naopak, zvýšení daní je porážka pro ODS,“ sdělil Fuksa.

Další ze šestice, pražský poslanec Jan Florián, Právu napsal, že podle něj rebelové neustupují. „Stále jednáme. Pro mě jsou důležité všechny čtyři body, které jsme dali do pozměňovacího návrhu,“ vyjádřil se v SMS.

Podle Fuksy by zvýšení DPH mělo do státní kasy přinést ročně šestnáct miliard. „To je pouhých 0,6 % státního rozpočtu. To je nic, a vláda tak ukazuje svou neschopnost a říká občanům: my nebudeme nic hledat a vezmeme si to od vás,“ zlobí se.

A navrhuje řešení: „Podívejme se na Lesy ČR. Tam jsou zdroje. Vlastní 60 procent plochy lesů v zemi. Ať zůstane 49 procent rozlohy a 11 procent se prodá.“ Stejně jako Tluchoř vybízí k prodeji státního podílu ve firmě Korado, která vyrábí radiátory a ve které stát vlastní třicet procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám