Hlavní obsah

Sníh uzavřel dálnici D8 i železniční spojení mezi Prahou a Ústím

Právo, Novinky, ape, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sníh se letos ohlásil nečekaně brzy a spolu s ním nastala řada dopravních komplikací. Stromy, které se pravděpodobně pod nánosy sněhu a vlivem silného větru zřítily v několika případech na koleje, přerušily několik železničních spojů. Kvůli sněhu byl odpoledne zastaven provoz na D8, komplikace hlásili také řidiči z D1.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hustý provoz panoval kvůli uzavřené dálnici D8 na objížďce směrem na Děčín.

Článek

Drážní inspekce eviduje za sobotní den celkem čtyři nehody na kolejích, v nichž sehrál hlavní roli spadlý strom.

Vlaky nejezdí například na železničním tahu z Ústí nad Labem do Prahy. „Mezi Kralupami nad Vltavou a Nelahozevsí došlo ke srážce rychlíku s prověšeným trakčním vedením, které bylo poškozeno pádem stromu,“ řekl Novinkám mluvčí inspekce Martin Drápal. K nehodě došlo těsně před 14:00.

Česko zasypal sníh, způsobil komplikace v dopravěVideo: Vladislav Prouza, Právo

Při nehodách nikdo nebyl zraněn

První železniční nehoda se stala v půl deváté ráno na trase Trutnov - Chlumec nad Cidlinou. Mezi obcemi Hostinné a Kunčice nad Labem narazil spěšný vlak do stromu spadlého na koleje. Nejednalo se o vážnou nehodu, nikdo nebyl zraněn a provoz na trati se podařilo obnovit zhruba po dvou hodinách.

Naopak podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je nadále zastaven provoz na trati mezi Starou Pakou a Jaroměří. Mezi obcemi Mostek a Hora u Staré Paky narazil vlak do spadlého stromu čtvrt hodiny po jedenácté. Ani tentokrát se naštěstí nikomu nic nestalo, škoda na vlaku však ještě nebyla vyčíslena.

Přesně v jednu hodinu naboural vlak do stromu mezi Zbraslavicemi a Zručí nad Sázavou. Také tam ještě nebyl provoz obnoven.

D8 uzavřena

V důsledku sněžení byla odpoledne uzavřena dálnice D8 směrem do Německa, policisté odkláněli dopravu na Děčín. Původní objízdná trasa přes Tisou a Petrovice byla také uzavřena, uvízlo na ní několik osobních aut s letními pneumatikami. Neprůjezdná je i silnice I/8 u Bořislavi na Teplicku, u Paškapole tam uvízly kamióny na letních pneumatikách.

Krátce po 17. hodině se začala doprava v okolí D8 rozjíždět a policisté se chystali dálnici znovu otevřít. Provoz byl obnoven po 17:30.

Potíže v dopravě kvůli sněžení a teplotám kolem jsou hlášeny z celé republiky. Komplikace jsou hlášeny i z dálnice D1.

Problémy na hranicích s Polskem

Zpočátku dne pokryl sníh především horské oblasti. Na severu země měly problémy zejména kamiony mířící do Polska. Na silnici 9 ze Svoru na Českolipsku na Rumburk se na zhruba tříkilometrovém úseku vytvořila ujetá vrstva sněhu, která klouzala.

Silně sněžilo v celém Ústeckém a Libereckém kraji, v obou zaznamenala policie několik dopravních nehod.

Téměř celou noc z pátku na sobotu padal sníh v Karlovarském kraji, kde ve vyšších polohách zůstal ležet v souvislé vrstvě. Například na Božím Daru se v sobotu ráno pohybovala teplota dva stupně pod bodem mrazu, na Klínovci bylo ještě o dva stupně chladněji. V nižších polohách pod 500 metrů nad mořem se vyskytovaly srážky smíšené a sněžení místy přecházelo v déšť.

Na řadě míst na Karlovarsku padaly stromy na vozovku, některé tahy proto byly neprůjezdné. „Policie v Karlovarském kraji nedoporučuje vyjíždět řidičům na silnice, především na letních pneumatikách,“ uvedla karlovarská policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Ve středních Čechách vyjely sypací vozy už ráno

V některých oblastech středních Čech, například na Kladensku nebo Rakovnicku, jezdily od rána sypací vozy. Jinde ještě cestáři s nasazením techniky vyčkávali na pozdní odpoledne nebo večer. Policisté zaznamenali větší počet dopravních nehod, zatím se obešly bez vážnějších zranění.

Sníh napadl také na území Plzeňského kraje. Sněžilo na Šumavě, ale i v Plzni. „Prvně ošetřujeme komunikace prvních tříd, poté tříd druhých. Námraza zatím není, pokud budou silnice posolené, situace by neměla být dramatická,“ sdělil Právu Jiří Velíšek, ředitel Správy a údržby silnic v Klatovech.

Silné sněžení zasáhlo kolem 14:00 především vyšší polohy Pardubického kraje, silnice během půl hodiny přikryla místy až třícentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Teploty spadly k -2 stupňům Celsia. Zřejmě nejvíce sněhu napadlo v oblasti Hlinecka, kde povětrnostní podmínky na některých komunikacích ochromily dopravu.

Správa a údržba silnic vyslala do terénu sypače. Silničáři doporučují řidičům do vyšších poloh zimní výbavu a opatrnost. Na Trutnovsku je technika v terénu od ranních hodin, v oblasti stále sněží a sníh se na silnicích drží. Sypače jsou proto na silnicích po celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám