Hlavní obsah

Ivan Langer chce zpátky do výkonné rady ODS

Právo, Miloslav Hradil

Olomoucký kraj má ve výkonné radě ODS vyhrazena dvě místa, již nyní jsou však na ně nominováni oblastními sněmy čtyři lidé. Do hry se vrátil i někdejší dlouholetý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer, který získal v pátek nominaci v Šumperku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

Článek

Langer, který se v úterý neúspěšně ucházel o nominaci do nejvyššího orgánu strany mezi kongresy na oblastním sněmu v Olomouci, kde prohrál s olomouckým primátorem Martinem Novotným, v Šumperku zabodoval. Tamní oblastní sněm, na němž se sešlo 44 delegátů, nominoval do výkonné rady hned tři kandidáty, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů. Nejvíce jich obdržel regionální předseda ODS Robert Knobloch (37), za ním skončili Ivan Langer (33) a Martin Novotný (23).

O tom, kdo bude nakonec skutečně Olomoucký kraj zastupovat ve výkonné radě ODS, rozhodne příští týden regionální sněm strany, kde se sejdou návrhy z oblastí.

V Olomouckém kraji se zatím oblastní sněmy ODS uskutečnily v Olomouci, Přerově, Prostějově a Šumperku. V pondělí se sejde ještě v Jeseníku. „Zatím jsou do výkonné rady nominováni čtyři lidé. Kromě mne, Ivana Langera a Martina Novotného je to Petr Sokol, kterého navrhl oblastní sněm v Prostějově,“ řekl Právu v sobotu Knobloch.

Na kongres může jako náhradník

Jednání regionálního sněmu tak může být vzhledem k počtu nominovaných napínavé i bouřlivé. „Může se ještě odehrát cokoliv. Může padnout jakýkoliv návrh i z pléna a pak bude jen záležet, jak se k němu delegáti regionu postaví,“ uvedl Knobloch.

Ivan Langer, který nebyl ve své mateřské olomoucké oblasti zvolen delegátem kongresu ODS, se na něj může dostat jako náhradník. Že na něj nakonec jako delegát pojede, označil Knobloch za velmi pravděpodobné. „Stává se totiž velmi často, že některý z nominovaných nemůže jet a delegátem je náhradník,“ konstatoval předseda s tím, že Langer může dostat také pozvání k účasti na kongresu jako host.

Ani v jednom případě oblastních sněmů zatím nebyl v Olomouckém kraji navržen někdo, kdo by měl proti Petru Nečasovi kandidovat na post předsedy strany. Nominace na místopředsedy mají zatím Martin Kuba, Tomáš Chalupa, Jiří Pospíšil a Pavel Blažek.

Reklama

Související články

Langer se do Sněmovny nedostane

Místopředseda ODS Ivan Langer nezasedne v Poslanecké sněmovně. Hned několik osobností kandidátky občanských demokratů na Olomoucku, kterou vedl, dostalo více...

Výběr článků

Načítám