Hlavní obsah

Lidé vstupují do politiky kvůli funkcím a penězům, myslí si drtivá většina Čechů

Praha

Naprostá většina občanů, 88 procent, se domnívá, že lidé vstupují do politiky kvůli získání kontaktů, významných pozic a funkcí. 85 procent si myslí, že za vstupem do politiky je vidina finančního zisku. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Názor 57 procent dotázaných je, že za vstupem do politiky je touha někam patřit, 55 procent vidí snahu změnit situaci k lepšímu a 54 procent se domnívá, že lidé vstupující do politiky se chtějí podílet na plnění programu strany.

Proč lidé vstupují do politiky? (v procentech)
SouhlasímNesouhlasímNevím
Kvůli získání kontaktů8893
Kvůli výhodným pozicím a funkcím v budoucnu8884
Kvůli finančnímu zisku85105
Kvůli změně situace k lepšímu55387
Kvůli podílení se na plnění programu strany543511
Kvůli touze někam patřit572914

Většina dotazovaných je tedy toho názoru, že motivací pro vstup do politiky je hlavně individuální prospěch, ne přispění k blahu celé společnosti.

Z politických názorů vede sociálnědemokratický

Průzkum se zaměřil také na to, jak se respondenti ztotožňují s některým z obecných politických názorů. Nejčastěji se podle něj lidé hlásí k sociálnědemokratickému proudu, který jako svou první volbu uvedlo 23 procent dotázaných, jako druhou volbu osm procent dotázaných.

Čtrnáct procent v první volbě a pět ve druhé preferuje liberální názor. Konzervativnímu dává v první volbě přednost 10 a ve druhé sedm procent. Poměrně častý je podle CVVM i "ekologický názor", který jako první uvedlo sedm a jako druhý 13 procent dotázaných.

Více než desetina dotázaných se v první nebo druhé volbě hlásí k názoru socialistickému (šest procent první volba, sedm procent druhá volba) a komunistickému (osm procent první, čtyři procenta druhá volba). Méně než desetina se přiklání ke křesťanskodemokratickému názorovému proudu.

Anketa

Jaké jsou podle vás hlavní motivy pro vstup do politiky?
Peníze
91 %
Kontakty
3,1 %
Budoucí funkce
1,4 %
Blaho národa
2,5 %
Plnění programu strany
0,6 %
Touha někam patřit
0,5 %
Něco jiného
0,9 %
Celkem hlasovalo 12018 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám