Hlavní obsah

Varování meteorologů: Ledovka, náledí a až 40 cm sněhu

Novinky, val
Praha

Zejména řidiči by si měli dát v těchto dnech pozor. Podle meteorologů se totiž na českých silnicích může v příštích dnech tvořit ledovka a náledí. Hrozí také sněhové jazyky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od sobotní 18. hodiny pro všechny kraje kromě Jihomoravského. V Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji varují meteorologové kromě jazyků a ledovky či náledí také před novou sněhovou pokrývkou.

Příčinou tohoto stavu je zvlněná studená fronta, která Česko ovlivňuje. Na našem území se od pátku vyskytnou trvalejší srážky, které budou zpočátku dešťové, v noci na sobotu a v průběhu soboty však budou postupně od severozápadu přecházet ve sněhové. „V polohách nad 600 metrů se budou místy tvořit sněhové jazyky. V důsledku ochlazení se bude od sobotního večera na většině našeho území tvořit náledí,“ tvrdí ČHMÚ.

Na horách až 40 centimetrů sněhu

Nejintenzivnější sněžení očekávají meteorologové na horách na severu území, kde do nedělního rána může spadnout místy kolem 40 centimetrů nového sněhu. Nepříjemný bude také čerstvý vítr, který může dosahovat rychlosti 4 až 9 metrů za sekundu, v nárazech dokonce 15 metrů za sekundu a na horách až 25 metrů za sekundu.

Meteorologové proto lidem doporučují sledovat dopravní zpravodajství a být při jízdě obezřetní. „Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ tvrdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám