Hlavní obsah

Na demonstraci kvůli ostravskému ghettu strážníci zadrželi dvě aktivistky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Strážníci městské policie zadrželi ve čtvrtek odpoledne dvě aktivistky během demonstrace, kterou před ostravskou Novou radnicí zorganizovali obyvatelé romského ghetta Přednádraží za podpory aktivisty Kumara Vishwanathana.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace před ostravskou Novou radnicí, kde sídlí Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Článek

Demonstranti rozvinuli několik transparentů, na jednom z nich byla i atrapa rozmazaného lejna. Strážníci si po skončení protestu odvezli dvě dívky, které zapáskovaly jeden z vchodů do radnice a strážníkům se odmítly legitimovat.

Na happeningu se ukázal i předseda sdružení Vzájemné soužití Vishwasnathan. Asi patnáct aktivistů a obyvatel ghetta v Ostravě-Přívoze, ze kterého úřad městského obvodu nařídil vystěhování, rozvinulo před budovou transparenty upozorňující na to, že radnice je viníkem současného stavu v Přednádraží.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kvůli tomuto transparentu strážníci zadrželi dvě dívky.

Zároveň aktivisté zahájili sběr podpisů pod peticí, která protestuje proti snahám o nucené vystěhování obyvatel, kteří v ghettu i přes otřesné životní podmínky nadále zůstávají.

V jedné chvíli dvě aktivistky zapáskovaly jeden z několika vchodů do Nové radnice. Vybraly si postranní vchod, který bývá trvale uzamčen.

Strážníci je nejprve upozornili na to, že provádějí neoprávněný zábor prostranství. Poté pásku strhli. Asi dvacet minut po skončení demonstrace vyzvali aktivistky k prokázání totožnosti. Když to odmítly, donutili je nastoupit do auta a odvezli je na služebnu policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na demonstraci aktivisté sbírali podpisy pod petici.

„Dvě ženy jsou podezřelé ze spáchání přestupku spočívajícím v neoprávněném záboru veřejného prostranství, protože bránily vstupu do magistrátu,“ uvedla mluvčí městské policie Vladimíra Kejdová. Dodala, že případ bude postoupen k potrestání Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Tedy instituci, proti které byl protest namířen.

Aktivista Kumar Vishwanathan nechápe, proč strážníkům vadilo zapáskování vchodu, který bývá trvale uzamčen. „Ty dveře minimálně rok nikdo neodemkl,“ řekl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na jednom z transparentů se objevila i atrapa rozmazaného lejna.

Zapáskování mělo být symbolickou reakcí na podobný krok, který před dvěma týdny zvolil stavební úřad, když v Přednádraží obehnal červenobílou páskou vchody do všech domů, aby místní lidi upozornil na to, že domy jsou v havarijním stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám