Hlavní obsah

KSČM nepostaví prezidentského kandidáta, Remek odmítl

Novinky, jov

První československý kosmonaut a europoslanec KSČM Vladimír Remek odmítl na čtvrtečním jednání výkonného výboru komunistů kandidovat v přímé volbě prezidenta, jejíž první kolo se uskuteční 11. a 12. ledna příštího roku. Komunisté následně rozhodli, že nepostaví vlastního prezidentského kandidáta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Remek

Článek

„Výkonný výbor ÚV KSČM po projednání a zvážení všech okolností dospěl k závěru, že KSČM pro prezidentské volby v roce 2013 nebude nominovat vlastního stranického kandidáta. Cílem KSČM je usnadnit volbu nepravicového prezidenta,“ potvrdili po jednání komunisté informace Novinek. Jde o definitivní verdikt, ústřední výbor komunistů jej už potvrzovat nebude.

Remek nebude kandidovat právě proto, že nechce tříštit síly na levici. „Souhlasím s tím, že v tuto chvíli není dobré tříštit síly na levici,“ řekl Novinkám s tím, že se chce dál věnovat své činnosti v Bruselu.

V uplynulých týdnech komunisté s Remkem o jeho možné kandidatuře jednali. Europoslanec se za celou dobu jasně nevyjádřil, zda na nabídku kývne. Jeho čtvrteční oznámení, že kandidovat nechce, ale naznačovaly opakované výroky, že téma prezidentské volby nebude komentovat.

O přízeň KSČM se přitom neoficiálně ucházeli prezidentští uchazeči Jiří Dienstbier, kterého vyslala do boje ČSSD, a také expremiér Miloš Zeman. Právě ti mají nyní šanci získat podporu komunistů. Podle informací Novinek bude důležitý jejich postoj ke KSČM. Komunisté proto budou chtít s kandidáty hovořit, pokud budou mít zájem.

Dienstbier i Zeman se přitom ke KSČM nestaví odmítavě. Nevadila by jim menšinová vláda ČSSD, která by se opírala o podporu komunistů. Dienstbier navíc zkritizoval prezidentského kandidáta Jana Fischera kvůli postoji, že by nejmenoval koaliční vládu ČSSD a KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám