Hlavní obsah

Peake ve Sněmovně dodatečně přiznala 18 miliónů za prodej domu

Právo, rsk
Praha

Vicepremiérka a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake (LIDEM) ve čtvrtek přiznala, že neuvedla v čestném prohlášení o svých příjmech za rok 2010, které politici každý rok posílají Sněmovně, 18,6 miliónu korun za prodej vily v pražské Troji s pozemky v roce 2009. Na kauzu upozornil server Česká pozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

Peake nejdřív argumentovala, že peníze přiznávat nemusela, protože k prodeji nemovitosti došlo před jejím zvolením do Sněmovny v roce 2010. Ve čtvrtek opomenutí označila za chybu účetní. Ta ji prý ujistila, že „není třeba do prohlášení uvádět splátky kupní ceny ze smlouvy uzavřené a realizované v roce 2009, tedy před nabytím poslaneckého mandátu“.

„Účetní jsem s ohledem na předchozí bezchybnou spolupráci důvěřovala. Poté, co jsem byla upozorněna na možný rozpor v čestném prohlášení, jsem celou situaci začala řešit a k odstranění jakýchkoliv pochybností doplním čestné prohlášení formou dopisu adresovaného Mandátovému a imunitnímu výboru, a to i přesto, že se v případě zjištěného rozporu mohlo maximálně jednat o přestupek,“ uvedla Peake v prohlášení pro Právo s tím, že veškeré příjmy byly řádně zdaněny.

Peake a její manžel Charles koupili podle serveru do společného jmění vilu v srpnu 2003 za 9,7 miliónu, a později i pozemek od magistrátu za 438 600 korun.

Za porušení zákona 50tisícová pokuta

Zrekonstruovaný dům podle prohlášení vicepremiérky prodali v listopadu 2009 za 29,1 miliónu a za dalších 27,9 miliónu okolní pozemky. Celkem dostali 57 miliónů korun, které dostávali v 11 splátkách. Některé splátky se uskutečnily po 29. květnu 2010, kdy se Peake stala poslankyní a na účet jí do konce roku přišlo 18,6 miliónu.

Podle zákona o střetu zájmů politici musí vždy do konce června uvést všechny vedlejší příjmy nad 100 tisíc za uplynulý kalendářní rok. V případě Peake platí, že do majetkového přiznání měla uvést v červnu 2011 své vedlejší příjmy od června, kdy byla zvolena do Sněmovny, do prosince 2010.

Za porušení zákona hrozí až 50tisícová pokuta, ovšem pouze v případě, kdy někdo oznámí porušení zákona příslušnému přestupkovému orgánu v místě bydliště politika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám