Hlavní obsah

ČSSD chce na Vysočině vládnout sama, zřejmě ji opět podpoří KSČM

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

Kraj Vysočina nejspíš opět povede ČSSD formou menšinové vlády s tzv. tichou podporou KSČM. Překvapivá varianta vzešla ze středečního jednání sociálních demokratů. Ti o podporu požádali i KDU-ČSL. Té se ale takový model nelíbí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si po úspěchu strany ve volbách připíjí s nově zvolenou senátorkou Evou Sykovou, místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou a prezdentským kandidátem strany Jiřím Dienstbierem.

Článek

„Varianta dalších čtyř let menšinové vlády s podporou některého ze dvou možných partnerů vzešla z jednání krajského výkonného výboru. Přednesli jsme ji KSČM i KDU-ČSL. Řekli, že to promyslí. Již dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) se přitom ozvali komunisté, že to pro ně je představitelné. Musí se však domluvit na detailech,“ shrnul nečekaný vývoj v povolebních jednáních krajský předseda soc. dem. Zdeněk Chlád.

ČSSD získala v letošních volbách do krajských zastupitelstev 17 křesel z celkových 45. Většinu by tak mohla získat s druhými komunisty (11 křesel) či třetími lidovci (7 křesel).

„Neumím si představit, že by to mohlo fungovat,“ vyloučil tichou podporu KDU-ČSL její krajský předseda Štěpán Komárek. Jak vysvětlil, pokud by se KDU-ČSL měla podílet na vedení kraje, pak s plnou zodpovědností reprezentovanou zastoupením v radě. „Kvůli placeným flekům to neuděláme,“ připomněl opozicí kritizovaný model předchozích čtyř let, kdy menšinově vládnoucí ČSSD vytvořila tři nepolitická placená místa pro KSČM. „Buď koalice bez komunistů, anebo opozice,“ popsal mantinely lidovců jejich krajský šéf.

Oproti minulým volbám ČSSD čtyři křesla ztratila a komunisté o tři místa posílili, čekalo se proto, že si budou nárokovat místa v radě. „My jsme pro podporu menšinové vlády,“ potvrdil krajský předseda komunistů Pavel Kalabus. K požadavkům KSČM se ale zatím nevyjádřil. „Teprve se na tom pracuje, známy by mohly být během pátku,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám