Hlavní obsah

Komunisté chtějí svůj díl moci na plzeňském hejtmanství

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Komunisté chtějí získat třetinu křesel v devítičlenné radě Plzeňského kraje. Šest radních včetně postu hejtmana by měla sociální demokracie. Vítězové voleb, občanští demokraté v čele s Jiřím Pospíšilem, skončí v opozici a obsadí křeslo předsedy kontrolního výboru.

Foto: Profimedia.cz

Město Plzeň

Článek

Tak by vypadal scénář povolebního uspořádání na plzeňském hejtmanství, kdyby ČSSD kývla na návrhy, s nimiž ve čtvrtek přišla KSČM. Zatím se tak ale nestalo. „Oni neakceptovali tichou podporu, my jsme v tuto chvíli neakceptovali variantu šest na tři,“ sdělil Milan Chovanec, dosavadní a zřejmě i budoucí hejtman. „Požádali jsme je, zda by ještě nezvážili tichou podporu nebo jiné zastoupení v radě. Znovu se sejdeme v neděli dopoledne před jednáním našeho krajského výkonného výboru,“ dodal Chovanec.

Tichou podporu od KSČM měli socialisté uplynulé čtyři roky. „Teď máme mandát od stranického vedení jednat o otevřené koalici,“ řekl Právu zdejší komunistický lídr Karel Šildo. „Náš vstupní požadavek byl čtyři radní, z toho jeden náměstek hejtmana.“

„Kolegové ze sociální demokracie tento požadavek nebyli ochotni akceptovat. Mělo by se tedy jednat o podobě šest na tři. Měli bychom tři radní, je otázka, zda by jeden z nich byl zároveň náměstkem hejtmana,“ dodal Šidlo.

ODS ve volbách ČSSD sice těsně porazila, ale po rozdělení mandátů jich mají modří a oranžoví stejně - po patnácti. Jediným řešením pro ODS tedy byla velká koalice se sociálními demokraty, kterou ale socialisté odmítli s tím, že upřednostňují levicové řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám