Hlavní obsah

Herec Vetchý se proti odboráři zastal vojáků v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Herce Ondřeje Vetchého rozzlobila slova odborářského bosse Bohumíra Dufka, který si v ČT nebral servítky a českou armádu zařadil k výčtu toho nejhoršího v České republice. Vetchý v komentáři pro deník Právo napsal, že by se měl Dufek chytit za nos a vojákům se omluvit. Sám je totiž měl možnost vidět v Afghánistánu a je na ně hrdý.

Foto: Bontonfilm

Ondřej Vetchý při natáčení filmu Všiváci

Článek

„Měl jsem možnost vidět české vojáky v akci v Afghánistánu, kde česká armáda plní svou misi vyplývající z našeho členství v NATO. Musím říct, že jestli můžeme být na něco hrdí, pak jsou to právě tito vojáci Armády České republiky,“ napsal herec, který měl možnost vyzkoušet si spolupráci s profesionálními vojáky v rámci natáčení filmu Všiváci.

Bohumír Dufek v České televizi (pořad Hyde Park, 24.9.2012)
"My jsme si přece ten stát zřídili proto, aby nám sloužil a teď si vemte, registr vozidel nefunguje, na katastru už vám nebudou za chvíli garantovat ani zápisy, řeknu, policie nemá možnosti, aby prostě nás chránila, armáda, řeknu, není armádou, protože to je prostě, řeknu, s 20 letadlama, co chcete chránit, a tak dále..."

V reakci na slova šéfa Asociace samostatných odborů nešetřil kritikou. „Kdyby pan Dufek viděl tuto vysoce profesionální, neuvěřitelně odborně vyspělou a nesmírně respektovanou část naší armády v akci, musel by se chytit za nos, omluvit se a hluboce se vojákům poklonit. Neví totiž, o čem mluví,“ konstatoval.

Zapochyboval rovněž nad Dufkovými znalostmi české zahraniční politiky. „Zřejmě vůbec neví, že jsme už dávno součástí integrovaného aliančního systému, zajišťujícího nám společnou ochranu,“ uvedl a dodal: „Mluvit o něčem, o čem nemá pan Dufek ani páru, tímto zjednodušujícím a paušalizujícím způsobem je sice v našich krajinách velmi běžné a oblíbené, ale já osobně to považuji, a to už poměrně dlouho, za krajně nezodpovědné a nebezpečné.“

Komentář Ondřeje Vetchého pro deník Právo (25. 10. 2012)Měl jsem možnost vidět české vojáky v akci v Afghánistánu, kde česká armáda plní svou misi vyplývající z našeho členství v NATO. Musím říct, že jestli můžeme být na něco hrdí, pak jsou to právě tito vojáci Armády České republiky.Před několika týdny jsem viděl na ČT 24 vystoupení odborového předáka Bohumíra Dufka z Asociace samostatných odborů, kde k výčtu toho nejhoršího v České republice přidal mimo jiné i naši armádu.Kdyby pan Dufek viděl tuto vysoce profesionální, neuvěřitelně odborně vyspělou a nesmírně respektovanou část naší armády v akci, musel by se chytit za nos, omluvit se a hluboce se vojákům poklonit. Neví totiž, o čem mluví. Zároveň velmi pochybuji o tom, že on sám byl kdy v nějaké činnosti absolutní špičkou. Možná že v odborové činnosti ano. To ale nedokážu posoudit.Zřejmě vůbec neví, že jsme už dávno součástí integrovaného aliančního systému, zajišťujícího nám společnou ochranu. Ta vyplývá nejen z našeho historického sdílení společných hodnot (jak kulturních, tak i duchovních) takzvané západní židovsko-křesťanské civilizace, ale hlavně z toho, že nám nic jiného ani nezbývá. Jsme totiž příliš malí a geograficky příliš atraktivní.Jen ve 20. století jsme se o tom mohli přesvědčit, a to hned dvakrát. Mluvit o něčem, o čem nemá pan Dufek ani páru, tímto zjednodušujícím a paušalizujícím způsobem je sice v našich krajinách velmi běžné a oblíbené, ale já osobně to považuji, a to už poměrně dlouho, za krajně nezodpovědné a nebezpečné.

Anketa

Patří armáda k tomu nejhoršímu v České republice?
Ano, jde jen o černou díru, která pohlcuje peníze.
29,3 %
Ne, jsou to profesionálové, kteří dělají zemi dobré jméno.
70,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44266 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám