Hlavní obsah

Drábka má na ministerstvu nahradit bývalá senátorka Müllerová

• Aktualizováno

Odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zřejmě v úřadu nahradí bývalá senátorka a náměstkyně Ludmila Müllerová.

Článek

Müllerová řekla, že nabídku dostala od Jaromíra Drábka, který z čela tohoto ministerstva koncem října odchází. Odchod oznámil počátkem měsíce, rozhodl se tak kvůli obvinění svého prvního náměstka Vladimíra Šišky z podplácení.

Müllerová uvedla, že nabídku přijala, ale že její nominaci musí potvrdit vedení TOP 09. Pokud se s ní pak ztotožní premiér a jestliže ji prezident jmenuje, stane se Müllerová novou členkou kabinetu.

Müllerová už na ministerstvu působila

Adeptka na ministryni práce a sociálních věcí absolvovala Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně a vystřídala řadu ekonomických pozic. V letech 1998 až 2002 byla za KDU-ČSL zvolena poslankyní, později pracovala jako náměstkyně ministra práce a sociálních věcí. V roce 2004 se stala senátorkou v obvodu Ústí nad Orlicí.

Členkou KDU-ČSL byla od roku 1991, stala se dokonce místopředsedkyní strany a místopředsedkyní lidoveckého senátorského klubu. V roce 2009 se podílela na založení TOP 09.

ČSSD žádá krizového manažera

Předseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc se domnívá, že neexistuje záruka, že za nové ministryně budou vypovězeny nevýhodné smlouvy, které rezort uzavřel. „Garance bude jenom tehdy, když tam přijde člověk, který nebude napojen na TOP 09,“ soudí Tejc.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by měl v čele resortu stanout krizový manažer, který co nejdříve ukončí kritizované tendry a propustí zaměstnance, kteří spolupracovali s bývalým prvním náměstkem Vladimírem Šiškou. Odstupujícího ministra Drábka navíc Zaorálek vyzval, aby se vzdal i poslaneckého mandátu.

Reklama

Související články

Policie vyslýchala Drábka přes dvě hodiny

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pátek vypovídal více než dvě hodiny na protikorupční policii kvůli kauze svého prvního náměstka Vladimíra...

Výběr článků

Načítám