Hlavní obsah

Vláda ještě pohřbena není, dohoda se hledá i mezi rebely

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Vládní daňový balíček, státní rozpočet ani vláda nemusejí být ještě pohřbeny. Po středečním vrácení rozpočtu Sněmovnou vládě k přepracování a po sérii pozměňovacích návrhů k balíčku se objevil náznak možného kompromisu. Jeden z šestice rebelů ODS, Tomáš Úlehla, totiž ohlásil, že je ochoten zvednout ruku i pro návrh, který nebude obsahovat všechny požadavky odbojných poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Mezi nimi je zachování současné DPH na 14 a 20 procentech, zrušení dodatečného zdanění platů nad sto tisíc korun i zachování současného zdanění živnostníků a pracujících důchodců.

„Ano, pokud by nebyla milionářská daň a nezvedneme DPH, já bych jako Tomáš Úlehla, poslanec za Zlínsko, byl spokojen, protože by to bylo gesto vůči našim pravicovým voličům a všem občanům, že se snažíme zvedat daně co nejméně nebo na co nejkratší dobu,“ řekl ve středu v ČT.

Divoké hlasování?

Rebelové by podle něj netrvali na všem, co je navrženo ve druhém čtení balíčku, s nímž vláda spojila žádost o důvěru. „Možná bychom ustoupili od paušálů nebo milionářské daně, ale s kolegy se o tom ještě pobavíme,“ podotkl.

Argumentoval slovy, že si nepřeje pád kabinetu, předčasné volby a připuštění levicové vlády s komunisty. „Jsme před branami dohody,“ prohlásil.

Málokdo v ODS i ve zbytku koalice však věří, že vzbouřencům o pád vlády nejde. „Mám obavu, že neustoupí,“ řekl Právu předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Podle něj tak nejspíš dojde k divokému hlasování o pozměňovacích návrzích k balíčku bez dohody s rebely. Zda to ale bude příští týden, nebo až po kongresu ODS, není stále jisté.

Sérii návrhů předložili poslanci, včetně rebelů, ve středu při druhém čtení balíčku. Ve hře je kompromisní návrh premiéra Petra Nečase, podle kterého by se pouze příští rok zvýšila nižší sazba DPH z 14 na 15 procent, základní by zůstala na 20 procentech. Na rok by také měl platit tzv. solidární příspěvek, tedy sedmiprocentní daňová přirážka pro příjmy nad sto tisíc.

Ve Sněmovně se přitom narýsovala varianta, podle které by Nečasova vláda mohla přežít. Je totiž jisté, že zachování dnešní úrovně DPH podpoří při hlasování o pozměňovacích návrzích spolu s šesticí rebelů i celá opozice.

To by rebely mohlo uspokojit a ve finále by mohli zvednout ruku pro celý balíček. A spolu s nimi celá koalice, která nechce shazovat svou vládu.

Nemůžeme vládnout s těmi, kdo nedodržují dohody

„Nechme to na dalším jednání,“ řekl Právu jeden z rebelů, Radim Fiala. Obdobně se vyjádřil také jejich vůdce Petr Tluchoř. Suchánek variantu se zachováním DPH vidí jako nejpřijatelnější pro většinu.

Jenže podobné představy ve středu zpražil ministr financí. „Mohu zcela jasně říct – pokud pozměňovací návrhy budou prohlasovány opozicí a částí koaličních poslanců z ODS, pak je to jasná zpráva, že vláda nemá většinu, že ODS neumí dodržovat dohody,“ prohlásil Miroslav Kalousek v Radiožurnálu a dodal: „Abychom plnili závazky vůči svým voličům, nemůžeme vládnout s partnerem, který neumí dodržovat dohody.“

Podle Kalouska je balíček klíčový vládní zákon, a buď budou hlasovat všichni vládní poslanci pro všechny pozměňovací návrhy, nebo všichni budou hlasovat proti některým návrhům.

„Ať se domluví třeba U Bucků“

„Pokud koalice nebude jednotná v postoji k těmto návrhům, nemůže existovat vláda, kde nejsilnější vládní strana není schopna dodržovat vládní návrhy,“ míní Kalousek.

Na dohady, zda se o balíčku bude hlasovat před, nebo až po kongresu ODS, reagoval slovy: „Mně je kongres ODS úplně ukradený. Já potřebuji jednotné stanovisko ODS. Jestli se na něm domluví v restauraci U Bucků, nebo na kongresu, je mi fuk.“

„Nebudu-li mít do týdne na stole většinové stanovisko Sněmovny, budu všechny diskuse ignorovat. Mám měsíc pro to postavit rozpočet na tom, co platí a je účinné teď,“ pohrozil a uzavřel: „Předpokládám, že nový návrh rozpočtu bude předkládat ministr financí v demisi.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám