Hlavní obsah

Rebelující poslanci představili změny v návrhu daňového balíčku

Právo, Novinky, ČTK, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Poslanecký klub ODS zasedl ve středu ráno k dalšímu jednání o vládním daňovém balíčku, proti němuž se staví šestice občanských demokratů. Jak řekl Právu Petr Tluchoř, rebelující poslanci na jednání představili svůj pozměňovací návrh daňového balíčku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Tluchoř (ODS)

Článek

„Představili jsme jeden pozměňovací návrh, který dnes (ve středu - pozn. red.) podáme. Je v něm to, co říkáme už dlouho: nezvyšování DPH, nezavádění milionářské daně, netrestání aktivních důchodců a živnostníků s dětmi. Je to výrazně kompromisní návrh, když bude přijat, vláda zůstane,“ řekl ve středu Právu jeden z rebelujících poslanců Tluchoř.

Před třetím čtením podle něj budou probíhat ještě různé debaty a jednání. Určitě se ještě jednou sejde pracovní skupina ODS. „Pevně věřím, že se na klubu i v koalici dohodne takové řešení, které nebude zvyšovat daně. I ekonomové upozorňují na to, že by to pouze zaškrtilo ekonomiku,“ poznamenal poslanec.

Třetí čtení bude podle něj nejdřív v pátek. „To je na rozhodnutí Poslanecké sněmovny,“ dodal. „Pokud nebudeme hájit pravicovou politiku, nemá zde naše přítomnost smysl. To nám dobře spočítali voliči v těchto volbách,“ řekl Tluchoř.

Stanjura prosazuje Nečasův kompromis

„Všichni, kdo chtěli podat pozměňovací návrhy, tak je představili,“ řekl Právu po jednání klubu jeho předseda Zbyněk Stanjura. Přeje si, aby se klub shodl na kompromisním návrhu Petra Nečase, tedy zvýšení spodní sazby DPH ze 14 na 15 procent a ponechání milionářské daně jen pro příští rok. Tento pozměňovací návrh chce podat předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Předseda poslaneckého kubu také informoval, že pozměňovacích návrhů je zatím asi sedm nebo osm, ale nakonec jich může být asi patnáct nebo dvacet. „Dokud nebudeme mít jednotné stanovisko klubu, nemůžeme jednat v koalici,“ řekl Stanjura.

Rebelující poslanec Marek Šnajdr naopak zdůraznil, že nesouhlasí s tím, aby milionářská daň platila po jeden rok. Soustavné změny v daňovém systému by podle něj přinesly chaos.

Druhé čtení zřejmě tuto středu 

Stanjura před jednáním uvedl, že se ve středu klub na konečné podobě balíčku neshodne. "Zásadní jednání bude před třetím čtením, v okamžiku, kdy budou načteny pozměňovací návrhy," řekl.

Podle Stanjury se druhé čtení balíčku, ve kterém poslanci navrhují možné změny zákona, odehraje právě tuto středu. Schvalování zákona, s nímž Petr Nečas spojil důvěru kabinetu, proběhne zřejmě o týden později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám