Hlavní obsah

Šance na schválení církevních restitucí jsou už ve Sněmovně mizivé

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud majetkového vyrovnání státu s církvemi, jedné z priorit koaliční vlády, začíná být nahnutý. Podle včerejších vyjádření politiků jsou šance na schválení církevních restitucí malé, i kdyby vláda nakonec spory v ODS přežila.

Foto: Petr Horník, Právo

Restituce se staly jedním z témat použitým i v nedávných volbách.

Článek

Poslanci vládní strany LIDEM totiž stále podmiňují své hlasy tím, že projde daňový balíček beze změny. Pokud ne, chtějí jednat o změně církevních restitucí. O tom zatím nechtějí slyšet lídři ODS a TOP 09.

Navíc zákon, podle kterého by měl stát vrátit církvím majetek v hodnotě 75 miliard a během třiceti let proplatit 59 miliard v paušálních náhradách (s inflací až 96 miliard), začínají odmítat i někteří rebelující poslanci ODS.

„Pokud dojde ke změnám, které budou znamenat velký rozpočtový propad a nutnost předělání rozpočtu, tak LIDEM nejsou připraveni podpořit církevní restituce v podobě, v jaké jsou,“ řekla včera Právu vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Sdělila to poté, co ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že pokud neprojde daňový balíček, bude se škrtat ve vládních výdajích.

Trnem v oku jsou paušální náhrady

Peake by případně byla ochotná jednat o nové podobě zákona. „Chtěli bychom z toho vyhodit odpuštění daně z převodu nemovitostí, ale je to věc kosmetická. Chtěli bychom se hlavně bavit o výši paušálních náhrad,“ poznamenala Peake.

S tím nesouhlasí Kalousek. „Nic znova projednávat nebudeme, buď to projde, nebo spadne pod stůl,“ řekl Právu.

Poslanec a jeden z tvůrců zákona o majetkovém vyrovnání Marek Benda (ODS) soudí, že na nové jednání tato vláda nemá energii. „Pokud to neprosadíme my, tak to neprosadí už nikdo. Začnou probíhat žaloby, což nakonec církve poškodí,“ sdělil Právu.

Církve se už pomalu smiřují s prohrou

Podle něj by bylo možné zákon schválit a v budoucnosti například zrušit ustanovení týkající se např. zmíněného odpuštění daně z převodu nemovitosti.

Jeden z rebelů ODS, Marek Šnajdr, nevidí důvod, proč restituce schvalovat. „Jestli si pánové Kalousek a Nečas myslí, že jsou po tom volebním armageddonu pravice stále priority prosadit zvýšení daní, církevní restituce a opt-out z důchodového pojištění, tak na nás lidé vezmou vidle,“ řekl Právu Šnajdr.

S tím, že restituce projdou, se loučí už i církevní představitelé. „S každou bitvou, kterou vládní koalice prohrává, se procento naděje pro zdar těchto věcí snižuje,“ řekl Právu předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Dodal, že když zákon neprojde, budou vyjednávat znovu.

„Čekáme 22 let, takže uvidíme, jestli budeme pozváni k jednacímu stolu,“ sdělil Ruml. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub nechtěl předjímat.

Katolická církev, které patřila většina zabaveného majetku, už dříve uvedla, že by se v případě nezdaru mohla o něj soudit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám