Hlavní obsah

Salačová začala mluvit o kauze Rath. Policistům prý řekla vše

Právo, Radim Vaculík

Obviněná kladenská podnikatelka Ivana Salačová z korupční kauzy poslance Davida Ratha splnila minulý týden podle zjištění Práva požadavek státního zástupce Petra Jiráta a začala do detailu vypovídat o skutečnostech týkajících se tohoto rozsáhlého korupčního případu.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath dorazil do soudní síně v doprovodu eskorty.

Článek

Právě větší spolupráce a sdělení nových a zásadních informací byla podle dřívějšího vyjádření Jiráta pro Právo podmínkou pro to, aby se Salačová mohla stát tzv. spolupracující obviněnou.

To by jí u soudu mohlo zajistit výrazně nižší trest než nyní hrozících deset let, například i podmínku. Podle policie to byla Salačová, která předávala úplatky hlavním aktérům Kateřině Pancové a Petru Kottovi.

A podnikatelka údajně žalobci ve čtvrtek při osmihodinovém výslechu řekla k nelibosti obhájců ostatních obviněných vše, co o zmanipulovaných zakázkách ve Středočeském kraji ví.

„Mohu potvrdit, že jsme minulý týden oficiálně požádali o status spolupracující obviněné pro mou klientku. Ta vyhověla požadavku orgánů činných v trestním řízení a sama požádala o další rozsáhlou výpověď, která se již uskutečnila,“ řekl včera na dotaz Práva obhájce kladenské podnikatelky Vojtěch Veverka.

Podle informací Práva se Salačová ještě více než při prvním červencovém výslechu podrobně rozvykládala o systému, jaký při zadávání zakázek kraje a tamních nemocnic fungoval.

Přesněji popsala role ostatních obviněných

Přesněji popsala role ostatních obviněných a navíc uvedla další, zřejmě i nová jména lidí, kteří mohli být do celé kauzy zasvěceni a zapleteni.

Mimo jiné prý hovořila také o kladenském podnikateli Vladislavu Procházkovi, jehož ústecká kancelář Aria dělala původní, ještě nenavýšenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci zámku Buštěhrad, kvůli níž je stíhaná jak Salačová, tak mimo jiné i Rath.

O Procházkovi se přitom opakovaně spekulovalo, že stál za rozjezdem vyšetřování případu. Policie totiž začala kauzu šetřit na základě loňského říjnového trestního oznámení bývalého policisty Libora Gregora a Procházka měl být údajně jeho klientem, za kterého Gregor oznámení podal. Sám podnikatel to však několikrát důrazně popřel.

Salačová ale ve čtvrtek údajně jeho jméno zmínila opakovaně, v jaké souvislosti, to není jasné.

Má velkou šanci

Vzhledem k tomu, že jejímu výslechu byl podle zjištění Práva osobně přítomen i sám žalobce Jirát, který prý podnikatelku podle trestního řádu poučil o všem, co institut spolupracující obviněné obnáší, lze z toho předpokládat, že na její žádost kývne. „Rozhodnutí je nyní plně na státním zástupci,“ podotkl Veverka.

Pokud by se Jirát rozhodl ze Salačové spolupracující obviněnou udělat, zmíní to dle zákona až při podání samotné obžaloby. Středočeský státní zástupce už v srpnu Právu řekl, že o této možnosti uvažuje, a dokonce tehdy uvedl, že už u Salačové sondoval, zda by na to kývla.

„Zatím ta reakce nebyla přímo negativní, ale ani pozitivní. Ten obviněný totiž musí spolupracovat mnohem víc, než jen doznat svou trestnou činnost, ale rozkrýt celou tu skupinu. K tomu se ale ona zatím neodhodlala,“ podotkl koncem srpna Jirát. To se ale nyní podle všeho změnilo.

Salačová zmínila některé nové skutečnosti a jména už při své první výpovědi, díky níž a svému přiznání viny se v červenci dostala jako první z vazby na svobodu. Právě na základě jejích tvrzení krátce na to policie obvinila dalšího z podnikatelů, manažera stavební společnosti Pohl Václava Kovandu, který dohlížel na rekonstrukci gymnázia v Hostivici. Za tuto zakázku je Salačová mimo jiné stíhána pro korupci.

Její obhájce ještě údajně během čtvrtečního výslechu zjišťoval, zda by se také nešlo dohodnout s Jirátem na vině a trestu, což je nová zákonná možnost platná od září, ale na to státní zástupce nepřistoupil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám