Hlavní obsah

Sněmovna podpořila návrh na omezení imunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v úterý podpořila poslaneckou ústavní předlohu o omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Novela ruší doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. Ústavní novela míří do ústavně-právního výboru. Nyní se poslanci zabývají prakticky stejným senátním návrhem.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ve Sněmovně

Článek

Totožnou poslaneckou předlohu Sněmovna schválila už v únoru. Později ale narazila v Senátu, senátoři ji kvůli absencím nepřijali o dva hlasy. Poslanci a také horní komora obratem předložili úpravu znovu.

Jedna z předkladatelek poslaneckého návrhu Kateřina Klasnová (VV) označila současnou doživotní trestněprávní imunitu za anomálii. Podobně se vyjádřila i zpravodajka Ivana Weberová (ODS). "Současná podoba imunity je excesivní realitou," uvedla.

Naopak Daniel Korte (TOP 09 a Starostové) pokládá ústavní novelu za čirý populismus; je podle něho zbytečná, a dokonce škodlivá. Podle Borise Šťastného (ODS) by bylo špatné, kdyby poslanec mohl být popotahován po skončení mandátu.

Nadále by podle předlohy platilo, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora.

Takzvané přestupkové imunity se návrh netýká. Zákonodárci si mohou vybrat způsob projednání svého přečinu, a to buď v obvyklém správním řízení, nebo v mandátovém a imunitním výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám