Hlavní obsah

Ministerstvo nabízí bitevníky L-159 k prodeji i soukromníkům

Ministerstvo obrany nabízí od středy k prodeji osm podzvukových bitevníků L-159. Koupit si je může i soukromý zájemce, ovšem jen takový, který má licenci od ministerstva průmyslu na obchodování s vojenskou technikou. Prostřednictvím takové firmy si může letoun koupit i zahraniční zájemce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podzvukový letoun L-159

Článek

„Letadla se budou prodávat jednotlivě. Jednou z podmínek bude, že je firmy musí vyvézt do zahraničí nebo do roku 2015 zlikvidovat,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Přednost dostane vyšší nabídka. Ministerstvo podle Pejška má představu, že za jeden letoun získá alespoň několik desítek miliónů korun. „Rozhodně to není tak, že když někdo přijde a nabídne korunu a bude jediný zájemce, že mu letadlo prodáme. Vyhrazujeme si právo soutěž zrušit,“ řekl Pejšek.

Doplnil, že ze zahraničí obdrželo ministerstvo obrany několik dotazů na prodej letadel. Zahraniční společnost ale musí letadlo koupit přes českou firmu.

Česká republika se dosud bitevníky snažila prodat jiným zemím, zatím se zdá, že nedávno uspěla v Iráku, pro nějž ale musí vyrobit dvoumístné cvičné stroje. Irák koupí 28 letadel za 19 miliard korun. Většina z nich ale musí být nově vyrobena.

Letouny vyrábí Aero Vodochody a před lety je prodalo státu. Ten se je snažil neúspěšně udat dál. Problémem letadel je například to, že část dílů pochází z USA, které musí udělit souhlas s vývozem.

ČR se letadla snažila prodat například Nigérii nebo Bolívii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám