Hlavní obsah

Vláda nemá většinu, prohlásil Kalousek a stáhne rozpočet

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý oznámil, že Sněmovně navrhne, aby vrátila vládě návrh státního rozpočtu na rok 2013 k přepracování. Předsednictvo TOP 09 ho podpořilo.

Podle Kalouska bude potřeba ušetřit dalších zhruba 20 miliard Video: Novinky

 
Článek

"Návrh počítá se změnami rozpočtové legislativy, které se však vládě pro nejednotnost klubu ODS nepodařilo prosadit. TOP 09 bere na vědomí realitu vysokého rizika, že se toto vládě nepodaří ani na stávající schůzi," uvedla TOP 09 v prohlášení.

"Beru jako realitu, že vláda nemá na prosazení legislativních změn v rozpočtu většinu," uvedl Miroslav Kalousek. Zároveň poznamenal, že vláda, která nemá většinu na prosazení programových priorit, by neměla vládnout.

Kalousek hodlá do třiceti dnů předložit nový návrh státního rozpočtu. "Není síla na světě, která by mě přinutila předložit rozpočet s vyšším deficitem, než jsou 3 % HDP," řekl ministr s tím, že změny se odrazí na výdajové straně, především ve financování veřejných služeb.

"Nemůžeme mít švédské veřejné služby za rumunské daně, jak by snad chtěli pánové Fuksa a Šnajdr," upozornil Kalousek.

Do rebelů ODS se Kalousek pustil ještě jednou. "Středočeská organizace ODS by měla vejít do dějin. V roce 2009 poskytla národu pana Tlustého a Schwippela, nyní pana Tluchoře a Šnajdra," rýpl si ministr.

ODS se nedohodla

ODS o návrhu jednala v úterý a opět bez výsledku. Pracovní skupina strany podle předsedy poslanců Zbyňka Stanjury seznámila klub s tzv. kompromisní variantou, se kterou přišel premiér Petr Nečas. Rebelové ji však odmítli. „Naši nespokojení poslanci nebyli ochotni na tuto variantu přistoupit,“ řekl Stanjura.

Nečasova kompromisní varianta spočívá v tom, že by se snížená sazba DPH v příštím roce zvýšila na 15 procent, v roce 2014 by se snížila znovu na 14 procent.

Podle této varianty by tzv. solidární příspěvek platil pouze v roce 2013. Taková varianta by podle Nečase byla realizovatelná i v rámci stávajícího návrhu rozpočtu.

K rebelům Nečas v úterý zopakoval, že pokud jim jde především o věc, dohoda bude možná a vláda nepadne. „Pokud jim jde primárně o premiéra a mocenské přeskupení v ODS, tak se dohodneme velmi těžko,“ řekl.

Přepracování rozpočtu žádají i Věci veřejné

Věci veřejné (VV) podpoří návrh, aby vláda přepracovala návrh státního rozpočtu. Stejný požadavek, aby vláda přepracovala návrh státního rozpočtu podle reálných čísel, přednesli poslanci VV již na rozpočtovém výboru, avšak jejich návrh byl o jediný hlas smeten.

„Návrh vychází z jednoznačně nepravdivých čísel. Ministr financí Miroslav Kalousek nadhodnocuje kapitoly všeobecné pokladní správy a státního dluhu a skrývá neschopnost vybírat daně,“ uvedl Michal Babák na tiskové konferenci. Podle něho toto navýšení kapitol bude v příštím roce zhruba 20 miliard, což je „vata pana ministra“.

VV nepodpoří ani vládní konsolidační balíček tak, jak je předložen, protože podle šéfa strany Radka Johna má přinést nesmyslné zvýšení daní, které nepřivodí vyšší výběr daní a postihne především střední vrstvu a sociálně slabší občany. VV budou dělat vše pro zachování sazeb na 14 a 20 procentech.

VV budou prosazovat, aby se o balíčku hlasovalo ještě tento týden, nesouhlasí s jeho odkladem. Pro jistotu proto ve druhém čtení chtějí předložit opět změnu do balíčku tak, aby zůstaly zachovány současné sazby DPH a aby v něm byla obsažena solidární daň, podle které by lidé s měsíčními příjmy přesahujícími 100 000 korun, platili z příjmů nad tuto sumu daň ve výši 23 procent.

LIDEM balíček podpoří

Poslanci LIDEM jsou naopak připraveni podpořit znění konsolidačního balíčku v původním znění.

„Jsme součástí vlády, jejímž cílem je nezadlužování tohoto státu, a pokud je třeba tohoto chvíle dosáhnout přijetím podobného balíčku, který byl dojednán již před několika měsíci, pak jsme připraveni ho v plné šíři podpořit,“ uvedla šéfka LIDEM Karolína Peake.

Podle Peake záleží liberálním demokratům na tom, aby balíček obsahoval zavedení tzv. férové daně. Zdůraznila, že nejde o větší zdanění lidí, jako je tomu v některých státech, ale o zachování stejného procenta pro všechny plátce. „Tedy čím více vyděláte, tím více platíte. Jde tedy o stejné procento pro všechny,“ dodala Peake.

Podle Peake se každým dnem, kdy se neprojedná balíček, kdy se odsouvá i na něj navázané projednávání státního rozpočtu, přibližuje země k možnosti rozpočtového provizoria.

Reklama

Výběr článků

Načítám