Hlavní obsah

Inverzní poklop zhoršil ovzduší i v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatné rozptylové podmínky zhoršily v Praze kvalitu ovzduší. Limity polétavého prachu byly v úterý ráno překročeny na osmi místech hlavního města, nejvíce v Karlíně. V poledne už byla situace lepší, rozptylové podmínky se zlepšily i v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Petr Janiš, Právo

Protest ekologů v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Měřící stanice v Karlíně naměřila ráno 94 mikrogramů na metr krychlový, přičemž povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit je 50 mikrogramů. Takové překročení podle meteorologů znamená špatnou kvalitu ovzduší. Kolem 11:30 bylo ovzduší v Karlíně už dobré, hůře se však může dýchat lidem v dopravou zatížené Legerově a Průmyslové ulici.

Rozptylové podmínky se zlepšují i v Moravskoslezském kraji. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu sice stále překračují imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, podle hodinových koncentrací však znečištění v ovzduší ubývá.

Zlepšení by mělo přijít v pátek

Průměrné denní hodnoty jsou vyšší než mezní hranice na všech měřicích stanicích, z nichž jsou aktuálně údaje k dispozici. Nejhůře jsou na tom Věřňovice se 107 mikrogramy na metr krychlový. "Předpokládáme, že dnes budou na většině stanic průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu překračovat imisní limit," uvedli meteorologové.

Kvůli špatným rozptylovým podmínkám byla v části regionu v neděli v noci vyhlášena smogová situace. ČHMÚ ji vyhlašuje za předpokladu, že je alespoň na jedné měřicí stanici v dané lokalitě překročena hodnota 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě jdoucích dnech. Zároveň na polovině měřicích stanic v dané lokalitě musí být v posledních šesti hodinách stoupající hodnoty znečištění.

Rozptylové podmínky jsou v posledních dnech zhoršené i v dalších oblastech Česka, a to ještě v Ústeckém, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V pátek by měl ovzduší zlepšit příchod studené fronty.

Za nynější situace by lidé s dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám