Hlavní obsah

LIDEM dostala dva milióny od firmy se skrytou vlastnickou strukturou

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake přijala dvoumiliónový dar od firmy se skrytou vlastnickou strukturou, přestože bojuje za zrušení akcií na doručitele. Sama Peake však tvrdí, že se setkala s majitelem a původ peněz je čistý.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„Pro mě je důležité, že za tím stojí konkrétní člověk. Společnost patří panu Daliboru Tesařovi a on se rozhodl prostřednictvím této firmy nám poslat peníze. Je to velmi movitý člověk a má několik různých firem, takže nemusí být v podezření, že peníze nejsou z podnikání,“ podotkla šéfka LIDEM.

Na dotaz, zda jí Tesař sdělil, proč straně dává peníze, odpověděla: „Pan Tesař pokládá za správné, že když existuje politická strana, které fandí, tak se nebát a i za cenu, že jméno společnosti je uvedeno na transparentním účtu, peníze darovat.“

Peake prý oslovilo několik podnikatelů, ale z podpory sešlo právě kvůli transparentnímu účtu a z jasného spojení s politickou stranou. Dodala, že prosazuje zrušení anonymních akcií a že by chtěla, aby na schůzi Sněmovny, která začíná v úterý, byl projednán zákon o transparentním vlastnictví firem.

Z výpisu transparentního účtu LIDEM lze zjistit, že 10. října firma Cresco & finance a. s. poslala straně dva milióny korun. Podle internetového výpisu obchodního rejstříku se vlastníci společnosti se stomiliónovým základním kapitálem skrývají za akcie na doručitele.

TIC: Aspoň mají otevřený účet

Peake přijetí daru brání slovy, že se setkala s majitelem firmy. „Financování jak naší politické strany, tak společnosti Cresco & finance a. s. je samozřejmě pod dohledem finančních úřadů. Nebojím se, že bychom se dostali do nějakých problémů. Akcie na doručitele jsou legální a v souladu se zákony ČR,“ řekla Právu.

Radim Bureš z české pobočky Transparency International (TIC) uvedl, že přijetí daru není nelegální. „Může se mi to nelíbit a nelíbí se mi, že se přijímají dary od neprůhledných organizací, ale za současné právní úpravy to je možné,“ řekl Právu.

Tyto peníze nepřišly z Panamy, ale z ČR od konkrétní právnické osoby, za kterou stojí konkrétní člověk.
Karolína Peake

Na druhou stranu je podle něj třeba uznat, že LIDEM na rozdíl od jiných stran má snadno přístupné financování. „Transparentnost a dosažitelnost na internetu je klíčová, takže bych stranu nechtěl popotahovat, zatímco jiné partaje drží své financování v přítmí kanceláře Sněmovny,“ uvedl Bureš.

Podle něj by potíže s penězi pro strany mohl vyřešit zákaz přijímání darů od právnických osob. „Tím by odpadlo dohadování, kdo za firmou je a jestli je to čisté. Politický názor má majitel, ne firma, tak proč se za ni schovávat?“ dodal Bureš.

Peake byla jednou z prvních, která letos v březnu kritizovala skutečnost, že miliónoví sponzoři Věcí veřejných se skrývají za akcie na doručitele a že sídlí v Panamě. Nedlouho poté z VV odešla a založila LIDEM. Otazníky kolem financování véček by ostatně jedním z důvodů, jež uváděli další poslanci, kteří odešli za Peake.

Ta včera odmítla, že by nynější případ byl obdobný. „Tyto peníze nepřišly z Panamy, ale z ČR od konkrétní právnické osoby, za kterou stojí konkrétní člověk,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám