Hlavní obsah

Do tlačenice o funkci prvního místopředsedy ODS přibyl i Chalupa

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozadí volebního neúspěchu ODS a souboje rebelů s vedením se už rozehrává hra o to, kdo napříště stranu povede.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

Zatímco šéf Petr Nečas čelí kritice rebelů, ale zatím nemá protikandidáta, na jeho prvního místopředsedu jsou už tři zájemci: Miroslava Němcová, která funkci obhajuje, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a podle informací Práva nově i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ten je léta vnímán jako člověk blízký prezidentu Václavu Klausovi, jemuž jako premiérovi dělal v devadesátých letech mluvčího. Chalupa byl i úspěšným starostou v Praze 6, kde ho prezident také podporoval, stejně jako při nominaci na ministra.

„Chalupa tuší, že vláda to má za pár“

Chalupa v pondělí Právu v SMS zájem o funkci potvrdil: „Výzvy ke kandidatuře slyším, velmi si jich vážím a kandidaturu silně zvažuji. Nejdříve se ale o ní poradíme uvnitř mé domovské pražské ODS.“

Právu informaci o jeho zájmu jít do vedení strany předtím sdělil zdroj z ODS, podle kterého si už Chalupa řekl o nominaci na prvního místopředsedu své mateřské organizaci v Praze 6. Do kongresu chce navštívit další pražské sněmy s žádostí o podporu.

„Chalupa tuší, že vláda to má za pár a na radnici se už nevrátí, tak přemýšlí, co bude dál. Ale pokud to nebude mít dostatečně dopředu vyjednané, tak do toho nepůjde,“ řekl Právu zdroj z ODS pod podmínkou anonymity.

Zbraněmi řinčí i vnitrostranická opozice pod vedením Petra Tluchoře, která pod záminkou boje o budoucnost ODS naznačuje, že může Nečase již tento týden shodit z pozice premiéra i předsedy strany.

Ať už ale vláda hlasování o důvěře přežije, či ne, očekává se, že ze současné konstelace nezůstane kámen na kameni a ambiciózní straníci teď narychlo objíždějí lokální sněmy a říkají si o podporu.

Na post prvního místopředsedy občanských demokratů je už i tak docela tlačenice: Němcová dala už několikrát jasně najevo, že si chce funkci nadále udržet a na kongresu ji chce obhájit. U velké části členů ODS (údajně včetně předsedy Nečase) si však Němcová udělala výrazný vroubek tím, že se doslova na poslední chvíli odmítla účastnit prezidentských primárek.

Do otevřeného střetu s Němcovou chtějí zřejmě jít i rebelové v ODS, což naznačil pondělní výpad Petra Tluchoře. „Kongres ODS bude o tom, jak tandem Nečas–Němcová tuto stranu v uplynulých letech vedl,“ řekl novinářům.

Bude se tak muset střetnout s ministrem Kubou, který si na post druhého muže ODS už také dlouho brousí zuby. Ten v pondělí Právu svoji ambici potvrdil. „Pokud mí spolustraníci usoudí, že bych mohl být přínosem, tak do toho půjdu. Budu o tom teď hovořit na regionálních sněmech,“ sdělil Právu Kuba.

Právě o něm ale zákulisní hlasy hovoří, že by mohl z brněnského kongresu odjet i s funkcí nejvyšší: to kdyby se ukázalo, že rozbouřené regiony Nečasovi své hlasy nedají a jiný kandidát by nebyl.

„Potom by několik lidí mohlo říci: já to tedy vezmu, když jinak nedáte. Mohl by to být Martin Kuba nebo Jiří Pospíšil, kterému po vyhraných volbách v Plzni narostla křídla,“ spekuluje zdroj z ODS, obeznámený se situací ve straně. Také Pospíšil už otevřeně deklaroval, že ve vedení zůstat chce, ale na předsednický (a tudíž ani na premiérský) post nepomýšlí.

Také o Kubovi se spekuluje jako o člověku blízkém Klausovi.

Příliš mnoho Pražáků

Do vedení ODS se i s Chalupou tlačí příliš mnoho Pražáků: o místopředsednické posty mají zájem jak primátor Bohuslav Svoboda, tak poslanec Boris Šťastný, který s primátorem dlouhodobě bojuje. Podpora Svobody v pražské ODS je ale podle kuloárních informací den ode dne menší: nejnověji někteří straníci přičítají prohrané senátní volby v Praze 4 a Praze 2 na jeho vrub.

Šťastný stejně jako Klaus, jemuž dělal poradce, odmítá zvyšování DPH. Proto „umírněnější“ části ODS, která se zvyšováním DPH nemá problém, připadá jako kverulant.

Místopředsednický post bude zřejmě chtít obhájit i ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Dosud se nevyjádřili Alexandr Vondra a Pavel Drobil, kteří neuspěli (Vondra jako kandidát do Senátu a Drobil jako volební manažer). „Můj názor na to, jestli by měli kandidovat, znají,“ řekl v sobotu Právu Nečas.

O budoucnosti Nečasovy vlády rozhodne zřejmě dnešní jednání poslaneckého klubu ODS, který má schválit dohodnutou verzi daňového balíčku. Jemu bude předcházet jednání osmičlenné pracovní skupiny.

„Buď přijdeme s jednomyslnou shodou, nebo předložíme klubu víc variant. Nakonec stejně rozhodne klub, skupina bude pouze doporučovat,“ řekl Právu předseda klubu ODS a zároveň člen pracovní skupiny Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám