Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji rozhodne o koalici SPOZ, vítězná ČSSD drží Černého Petra

Právo, Jiří Růžička
Zlín

O podobě koalice ve vedení Zlínského kraje rozhodne po pondělním vyjednávacím kole nejspíš Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). A to i přesto, že v krajských volbách získala do 45členného zastupitelstva nejméně z šesti postupujících stran - 4 mandáty.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Vítěz voleb, ČSSD s 12 mandáty, se nemůže spoléhat na podporu lidovců s jejich 10 hlasy, protože ti nepůjdou do koalice s devíti komunisty. Lidovci jsou ochotni kývnout na pozvání ČSSD a SPOZ, to by na většinu stačilo. STAN a TOP 09 mají 5 mandátů, s lídrem Petrem Gazdíkem se ale nedají dohromady s ČSSD a komunisty, odmítají i spojení ČSSD + KSČM + STAN a TOP 0P + kdokoli jiný. Nepřijatelná pro lidovce je varianta ČSSD + KDU-ČSL + ODS, která má 5 mandátů.

Vítězná ČSSD tak musí jen čekat, jak se v úterý rozhodne SPOZ: zda přijmout do krajského vládnutí za partnery Čunkovy lidovce s jejich 10 hlasy nebo komunisty s 9 hlasy. „Budeme jednat v úterý večer, STAN a TOP 09 nevylučujeme, ale nekloníme se ke čtyřkoalici,“ řekl v pondělí večer lídr SPOZ ve Zlínském kraji Lubomír Nečas.

„Se SPOZ jsme mluvili, varianta v poměru ve vedení kraje 4 ČSSD - 3 KDU-ČSL - 2 SPOZ není špatná. Uvidíme, co bude zítra,“ komentoval postup vyjednávání lídr lidovců Jiří Čunek.

S lidovci chtějí v úterý večer zástupci SPOZ ještě mluvit. „Teď to není ani tak, ani tak,“ řekl v pondělí večer Lubomír Nečas.

ČSSD je ve Zlínském kraji se svým koaličním potenciálem tak trochu v koutě. Mnoho na jejím image nevyšperkoval ani lídr a dosavadní hejtman Stanislav Mišák. Ten po prohře v druhém kole voleb do Senátu ve volebním obvodu č. 80 na Zlínsku vyčítavě voličům vzkázal, že zvažuje svou další účast v politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám