Hlavní obsah

ČSSD chce jít v Olomouckém kraji do koalice s KSČM

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V Olomouckém kraji vítězná ČSSD chce vládnout spolu s KSČM. Jako prioritu schválil tuto variantu v pondělí odpoledne krajský výkonný výbor sociální demokracie. Novinářům to sdělil lídr ČSSD Jiří Rozbořil.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na tiskové konferenci se v pondělí setkali v Olomouci volební lídr ČSSD Jiří Rozbořil, krajský předseda ČSSD Jaroslav Vomáčka, volební lídr KSČM Alexander Černý a krajský předseda KSČM Ladislav Mlčák (zprava).

Článek

Verdiktu krajského vedení strany předcházelo druhé kolo povolebních jednání, na kterých se vyjednávací tým ČSSD sešel nejprve v neděli se zástupci KSČM a v pondělí pak s týmy ODS a Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU - ČSL SZ).

„S KSČM máme shodu v programové oblasti. A nejen to. Máme obdobný postoj k některým citlivým záležitostem. Chceme dořešit problematiku přerovského letiště, zodpovědně chceme připravit podklady pro pokud možno nekonfliktní umístění zařízení pro energetické využití odpadů, máme stejný názor i na to, kam by měly směřovat investice kraje,“ uvedl Rozbořil, který by měl být novým hejtmanem.

Dvě křesla pro komunisty

V nové krajské radě, která bude mít stejně jako dosavadní 11 členů, bude mít podle něj ČSSD devět křesel a KSČM dvě. Sníží se počet náměstků hejtmana z nynějších sedmi na šest. Zrušen bude post finančního náměstka. Část jeho agendy bude mít na starosti hejtman, majetkové záležitosti pak náměstek za KSČM. Komunisté převezmou odpovědnost i za školství a regionální rozvoj včetně zemědělství a životního prostředí.

Obě strany budou ještě v následujících dnech ladit podmínky koaliční spolupráce. Definitivní návrh spolupráce by mělo posvětit krajské vedení ČSSD a její zastupitelský klub 29. října.

Jsem rád, že sociální demokraté dospěli k názoru, že plusů na naší straně je více, než na straně dalších možných koaličních partnerů. Signály, které vyslali voliči, vnímají všichni racionálně uvažující politici jako touhu po změně.
krajský lídr KSČM Alexander Černý

ČSSD podle Rozbořila postupně jednala se všemi politickými stranami, jejichž zástupci byli zvoleni do krajského zastupitelstva. „Vyhodnotili jsme si programové průniky s jednotlivými politickými stranami, posoudili jsme pečlivě navrhované personální návrhy a se vší zodpovědností jsme za vyjednávací tým navrhli jako jediné možné řešení uzavřít koalici s KSČM,“ poznamenal Rozbořil.

„Jsem rád, že sociální demokraté dospěli k názoru, že plusů na naší straně je více, než na straně dalších možných koaličních partnerů. Signály, které vyslali voliči, vnímají všichni racionálně uvažující politici jako touhu po změně,“ konstatoval krajský lídr KSČM Alexander Černý.

Výsledek dosavadního jednání označil za rozumný kompromis, a to i v otázce složení krajské rady. „Nad otázku počtu křesel jsme od počátku jednání zdůrazňovali programový aspekt,“ dodal lídr komunistů.

Pokud skutečně ČSSD dospěje k dohodě s KSČM, měla by nově vzniklá koalice 35 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Je to stejný počet, jako v případě, že by se soc. dem. dohodli s ODS a Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU - ČSL SZ).

V novém krajském zastupitelstvu bude mít ČSSD 19 mandátů, KSČM 16, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty osm, ODS rovněž osm a volební uskupení TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám