Hlavní obsah

Prezident by měl nastavovat zrcadlo nešvarům, řekl Dienstbier

Novinky, jov
Praha

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier už získal přes 50 tisíc podpisů nutných pro vstup do klání o Hrad. Podporu mu vyjádří i zástupci senátorského a poslaneckého klubu ČSSD. Stranický šéf Bohuslav Sobotka v pondělí označil Dienstbiera za člověka, který bude bojovat proti korupci a hájit principy právního státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Sobotka na setkání v pražském Kaiserštejnském paláci na Dienstbierovu adresu prohlásil, že za ním nejsou žádné neformální a kmotrovské skupiny. Dienstbiera označil za Evropana, což je podle něj důležité v situaci, kdy EU prochází krizí. „Evropa pro nás není nepřítel,“ poznamenal.

„Celá soc. dem. je připravena podpořit Jiřího Dienstbiera v jeho zápase o zisk prezidentského mandátu,“ uzavřel Sobotka. Někteří politici ČSSD se ale navzdory tomu netají tím, že jejich favoritem není Dienstbier, ale expředseda soc. dem. a stávající čestný šéf SPOZ Miloš Zeman.

Předsedkyně občanského sdružení „Dienstbier náš prezident“ Anna Šabatová uvedla, že prezident musí mimo jiné vyznávat hodnoty svobody, rovnosti a solidarity, což podle ní kandidát ČSSD splňuje. „Bude dobrým prezidentem,“ uvedla Šabatová.

Změna politiky je možná, tvrdí Dienstbier

Dienstbier pak v nominačním projevu prohlásil, že je důležitá osobní integrita prezidenta. Hlava státu podle něj musí být garantem dodržování ústavnosti. „Změna politiky v ČR je možná,“ deklaroval Dienstbier. Nový prezident by podle něj měl začít „nastavovat zrcadlo všem nešvarům“.

Téma boje proti korupci označil kandidát soc. dem. za velmi důležité. „V zásadě celou moji kariéru jsem se tomuto tématu věnoval,“ uvedl s tím, že prezident by měl i v tomto případě nastavovat zrcadlo. „Je potřeba iniciovat úpravu zákonů tak, aby se omezoval prostor pro korupci,“ míní Dienstbier.

V souvislosti s bojem proti korupci Dienstbier kritizoval, že prezident a premiér nereagují na informace ze zpráv BIS. Pokud bude hlavou státu, chce ke zprávám tajné služby přistupovat aktivněji. „Tyto zprávy zřejmě končí v šuplíku. Nový prezident by také s tímto měl něco dělat,“ poznamenal.

Dienstbier též přislíbil, že bude vetovat takové zákony, které by šly proti sociálnímu a férovému státu nebo ochraně lidských práv. Doplnil, že nechce být jenom kandidátem soc. dem., ale širšího společenského proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám