Hlavní obsah

Fischer už podpisy nepotřebuje, má jich přes 100 tisíc

Novinky, jov, dan

Favorit prezidentské volby, expremiér Jan Fischer v pondělí oficiálně podal kandidátní listinu na ministerstvo vnitra. Úkolu se zhostil člen volebního výboru, profesor Jan Pirk. Fischera podpořilo podpisem pod petici za kandidaturu 101 761 lidí. Expremiér je tak prvním kandidátem, který nasbíral potřebných 50 tisíc hlasů a podal přihlášku do boje o Hrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer a profesor Jan Pirk představují nasbírané podpisy od občanů do volební kampaně.

Článek

Fischer oznámil překonání mety 100 tisíc podpisů na pondělní tiskové konferenci. „Chtěl bych využít této příležitosti, abych poděkoval všem, kteří se podíleli na tomto výsledku,“ řekl.

Podle informací Práva není však Fischer prvním kandidátem na úřad prezidenta, který přihlášku podal, minulý týden ve čtvrtek tak učinili již zmocněnci šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Nutno však připomenout, že ten hlasy veřejnosti nepotřebuje, jako kandidáta jej nominovala jeho strana.

Člen volebního výboru Pirk v průběhu tiskové konference podepsal kandidátní listinu, se kterou zamířil na ministerstvo vnitra. Odvezl ji společně s 19 515 petičními archy se 101 761 podpisy. Dnem podání kandidátní listiny na rezortu vnitra je zahájeno řízení o registraci kandidáta.

Za důležitou označil Pirk co největší účast voličů v historicky první přímé volbě hlavy státu. „Doufám, že nás nepřijde 18 procent, jako tomu bylo minulý týden v senátních volbách,“ prohlásil.

Fischer podle něj představuje skutečnou změnu. „Nový prezident musí být skutečně nestranický a nezávislý. Je nezbytné, aby byl navržen občany, ne politiky ve Sněmovně či v Senátu,“ uvedl Pirk.

Členy Fischerova volebního výboru jsou kromě Pirka například mecenáška Národního divadla Dadja Altenburg-Kholová nebo někdejší tajemnice prezidenta Václava Havla Sabina Tančevová.

Fischer se nyní připravuje na tu část kampaně, která bude probíhat o vánočních svátcích. „Postupujeme v kampani podle harmonogramu, chceme co nejcitlivěji zvládnout Advent a vánoční svátky,“ řekl Novinkám.

Stotisícovou metu má na dosah i Zeman

Magické hranici se přibližuje i Fischerův konkurent Zeman. Podle šéfa Strany práv občanů - zemanovci Vratislava Mynáře disponuje nyní zhruba 96 tisíci podpisy. Metu 100 tisíc podpisů chtějí zemanovci pokořit do konce tohoto týdne. Právě Zeman byl prvním kandidátem, který shromáždil nutných 50 tisíc podpisů.

Těmi disponuje i místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, exministr Vladimír Dlouhý a lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. První kolo přímé volby prezidenta se uskuteční 11. a 12. ledna 2013, druhé kolo o dva týdny později. Uchazeči o Hrad musí odevzdat přihlášky do klání nejpozději 6. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám