Hlavní obsah

Pospíšil nabídl ČSSD většinu v radě, šanci na hejtmanství má ale mizivou

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Naděje občanských demokratů, že budou mít alespoň jednoho hejtmana, zamrzly na úrovni hypotéz. Jiří Pospíšil, který jako regionální lídr ODS vyhrál volby v Plzeňském kraji, se v neděli v podvečer se svým vyjednávacím týmem poprvé sešel na vyjednávání s představiteli druhé nejsilnější strany, tedy s ČSSD.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vítěz voleb v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil přivítal na půdě ODS zástupce ČSSD.

Článek

Šlo sice jen o první oťukávání, ale na dohodu to nevypadá. A to přesto, že ODS nabídla ČSSD většinu v radě. „Funkce by měly být rozděleny podle vůle voličů,“ řekl Právu Pospíšil. „Jako vítězná strana požadujeme post hejtmana, poměr v radě by pak mohl být pět ku čtyřem. A je otevřené, zda ve prospěch či neprospěch ODS,“ uvedl Pospíšil.

Vyjednávači oranžových v čele s dosavadním hejtmanem Milanem Chovancem však velkou koalici odmítají. „Většinový názor ČSSD je, abychom šli cestou levicového řešení,“ sdělil Chovanec. Mimo realitu je tak i představa trojkoalice ODS, ČSSD a TOP 09 - Starostové. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Plzeňského kraje má ODS i ČSSD po patnácti mandátech, KSČM získala dvanáct křesel a TOP 09 - Starostové tři.

Socialisté už naopak během neděle zahájili jednání s komunisty. „Bavili jsme se o několika modelech spolupráce - od jejich zapojení do rady, až po pokračování stávající tiché podpory, což by podle mne bylo ideální,“ konstatoval Chovanec.

ODS je připravena odejít do opozice

ČSSD v Plzeňském kraji vládla s tichou podporou komunistů minulé čtyři roky. „Budeme usilovat o konkrétní posty ve vedení kraje. Ale na tahu je sociální demokracie, uvidíme, na čem se domluvíme,“ sdělil Právu hned po volbách krajský lídr KSČM Karel Šidlo.

Vyjednávání bude pokračovat v druhé polovině následujícího týdne. „Do neděle (28.10.) se nám snad jednání podaří uzavřít,“ podotkl Chovanec. ODS je připravena odejít do opozice. „V tom případě bychom požadovali dominantní pozici v kontrolních orgánech,“ uvedl Pospíšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám